Scenarii apocaliptice în nord-vestul Siriei, în zona Idlib, ultimul bastion al rebelilor anti-guvernamentali, unde se află însă și zone controlate de organizații islamiste. Sub acest pretext, președintele sirian Bashar al-Assad, cu suport din partea Rusiei, încearcă să recucerească fiecare centimetru din țara sa, folosindu-se de bombardamente teribile ale căror victime pică tocmai civilii.
Bashar al-Assad continuă bombardamentele împotriva civililor în zona Idlib
Iar disperarea se poate citi în vocile celor 3 milioane de oameni care trăiesc în această provincie, din care un milion sunt refugiați din alte zone ale Siriei și 700.000 deja au plecat în ultimele săptămâni.
„Suntem mii de oameni care stăm în străzi. Nu au niciun plan, nicio idee ce să facă cu noi. Nimeni nu ne ajută. Toată lumea se uită la noi cum murim. Stăm și așteptăm cum rachetele o să cadă pe noi”, a spus Fayyad Akoush, un activist sirian care caută refugiu, alături de soția sa și cei doi copii ai săi, pentru the Independent.
„Simt că nu mai am nicio putere. Nu pot să îmi țin copiii în siguranță și la căldură, să găsesc un loc pentru ei să trăiască. Aș putea merge oriunde, chiar dacă asta înseamnă să trăim și într-un cort, pentru a-mi proteja familia”, a spus și Thaer Ibrahim, un contabil de 28 de ani, original din Alep.
Thaer a plecat de două ori în ultima lună din fața bombardamentului forțelor guvernamentale, dar a ajuns la punct final: „Nu mai avem apă, strictul necesar este disponibil, dar costă foarte mult. Avem pâine doar pentru câteva ore. Dacă nu apuci să cumperi la timp, nu mai ai ce să mănânci”, a spus acesta, pentru site-ul britanic.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
ONU dă din umeri în fața masacrului civililor din nord-vestul Siriei
Directorul regional pentru efortul umanitar al ONU, Mark Cutts, a descris problema drept un adevărat „exod”. Acesta susține că s-a adresat de mai multe ori Consiliului de Securite al ONU, fără însă să aibă sorți de izbândă: „Ce se întâmplă cu lumea dacă nu reușim să protejăm 3 milioane de civili blocați într-o zonă de război?”, se întreabă oficialul ONU.
Forțele guvernamentale și aliații ruși și iranieni forțează pentru a scoate opozanții din zonă. Ultima izbândă a trupelor dictatorului Assad a avut loc marți, când trupele guvernamentale au cucerit autostrada care leagă Alep de Damasc. Civilii din zonă se află între ciocan și nicovală. Aceștia contestă legitimitatea forțelor jihadiste care au intrat în controlul zonei, dar se tem că în momentul în care assadiștii ajung la ptuere în zonă, o să îi dea în judecată.
În tot acest timp, Turcia și-a blocat granițele și nu mai permite nimănui să treacă frontiera. Mai mult, recent autoritățile de la Ankara au răspuns armat provocărilor siriene de la graniță, dând foc unui elicopter militar sirian. Asta la câteva zile după ce 13 soldați turci au murit în Idlib, în timp ce încercau să ajute o parte din forțele de guerilla pe care le sprijină. Turcii au răspuns și au omorât 52 de soldați sirieni.
Așadar sute de mii de civili sirieni sunt blocați între armata Turciei, forțele pro-guvernamentale cu Iran și Rusia în spate și Marea Mediterană. Fără nicio poartă de scăpare.