Erdogan începe ostilitățile împotriva regimului din Siria! Un elicopter a fost doborât de armata turcă în Idlib. Video

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
11/02/2020, 17:26
Erdogan începe ostilitățile împotriva regimului din Siria! Un elicopter a fost doborât de armata turcă în Idlib. Video
Un elicopter sirian a fost doborât de armata turcă în Idlib *foto: captură twitter

Tensiunile au crescut încă o dată în nordul Siriei, în provincia Idlib, ultimul bastion al rebelilor împotriva dictatorului Bashar al-Assad. La Idlib, un oraș aflat la 60 de km de Alep și cu o populație de aproape 200.000 de locuitori înainte de războiul civil sirian, sunt găzduite mai multe miliții care luptă cu forțele guvernamentale și sunt susținute de Turcia.

Un elicopter al forțelor guvernamentale siriene a fost răpus de armata turcă în Idlib

Cei de la organizația Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului susțin că elicopterul a fost doborât în apropiere de localitatea Qaminas, în apropiere de Idlib, iar cei doi piloți aflați la bord au murit. Armata turcă a transmis că elicopterul s-a prăbușit, dar nu revendică responsabilitatea pentru atac, arată Mediafax, citând presa străină.

Prăbușirea elicopterului vine în contextul în care ministerul turc al Apărării a anunțat că luni trupele turce au eliminat peste 100 de militari sirieni în operațiuni lansate ca răspuns la moartea a cinci militari turci în nord-vestul Siriei.

De asemenea, armata turcă a distrus trei tancuri siriene şi două tunuri de artilerie, iar un elicopter militar sirian a fost avariat. Raidurile aeriene turce continuau, luni seară, în provincia siriană Idlib.

În acest context, secretarul de stat american Mike Pompeo a transmis condoleanțe familiilor soldaților turci, a cerut Rusiei și Siriei să renunțe la bombardamente și a anunțat că SUA este alături de aliatul său NATO:

Noi bombardamente în Idlib, împotriva civililor, din partea armatei siriene

Contextul luptei dintre Turcia și Siria, ultima cu sprijin din partea Rusiei, vine după ce autoritățile de la Damasc sunt pe punctul de a recuceri nord-vestul țării, ultimul bastion al grupărilor rebele, dar și a unor organizații teroriste anti-guvernamentale. Bombardamente comune ale Siriei și aliatului rus au venit din nou deasupra civililor, iar cel puțin 12 persoane au murit.

În acest context, un avion F-16 al Turciei a fost urmărit de un Suhoi-35 al armatei ruse deasupra spațiului aerian al Siriei, arată presa locală.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×