Klaus Iohannis, anunț după consultări! Vom avea un Guvern format în jurul PNL. Ludovic Orban, favorit ca premier

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
11/10/2019, 14:38
Klaus Iohannis, anunț după consultări! Vom avea un Guvern format în jurul PNL. Ludovic Orban, favorit ca premier
Ludovic Orban este propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de premier *foto: facebook

Ludovic Orban ar putea fi propunerea de premier a României după moțiunea de cenzură de joi prin care guvernul Dăncilă a picat și după ce Klaus Iohannis s-a consultat cu toate partidele politice. Președintele PNL a fost propunerea liberalilor pentru conducerea guvernului, asta desi prima opțiune anunțată de Orban a fost chiar cea de alegeri anticipate.

Ce a spus Klaus Iohannis după consultările cu partidele parlamentare

După consultări, Klaus Iohannis a spus că va veni cu o opțiune după noi consultări, la începutul săptămânii viitoare, în jurul PNL:  „E nevoie urgent de un nou guvern, pentru că orice zi în plus este o zi pierdută pentru România și pentru români. Vreau să lămuresc un lucru din capul locului. Eu prefer un guvern politic și nu voi căuta altă soluție. Astăzi s-au prezentat partidele și PNL, care a venit primul la consultări, a spus clar și răspicat că este dispus să preia guvernarea, chiar dacă este complicat, chiar dacă se anunță un parcurs dificil. Celelalte formațiuni au afirmat că vor sprijini, într-o formă sau alta, o astfel de abordare. Astfel, este destul de clar că ne învârtim în jurul PNL, urmând să se clarifice aceste nuanțe. Avem nevoie, acum, urgent, de un guvern care asigură corectitudinea alegerilor prezidențiale, care pregătește bugetul pentru anul viitor, care închide cu responsabilitate bugetul pe 2019. În acest context este important de subliniat și avertizez PSD să nu cheltuie banii românilor în această fază de interimat.”

„Este nevoie de un guvern urgent care repară bugetul României. Și aici vin cu o afirmare: nu vor exista tăieri de salarii și pensii! Contrazic o afirmație mincinoasă a pesediștilor! Consultările începute astăzi vor fi continuate luni, poate chiar marți, într-o formula mai restrânsă pentru a clarifica mai bine ce trebuie făcute. Luni, cel târziu marți, voi desemna un prim-ministru care va veni în parlament cu o propunere de guvern. Să fie foarte clar, nu voi desemna un personaj din PSD. Este în spațiul public o discuție pe care vreau să o lămuresc: alegerile anticipate. Personal, eu sunt în favoarea lor, dar după prezidențiale. Constituția României nu favorizează alegerile anticipate. Ele se realizează foarte greu și numai cu acordul și sprijinul concret a unei majorități solide în Parlament.”

Ludovic Orban ar putea fi propunerea de premier al României făcută de Klaus Iohannis

De altfel, după consultările dintre PNL și Klaus Iohannis, Ludovic Orban a spus: „Am prezentat mandatul acordat de PNL. Poziția PNL e foarte clară. În cazul în care există posibilitatea unui acord în vederea anticipatelor, noi susținem revenirea la popor. În cazul în care acest lucru nu va fi posibil și în cazul în care ne va solicita președintele să formăm Guvernul, PNL este pregătit să iși asume răspunderea.

Propunerea PNL de premier sunt subsemnatul. Dacă vom fi chemați să formăm guvernul vom discuta cu toți posibilii parteneri și vom veni cu un program de guvernare. PNL e pregătit să preia guvernarea de mult timp. Sunt extrem de riguros în respectarea legii, democrației, statutului PNL, îmi respect toți colegii, din această cauză nu vehiculez nume de miniștri. Voi prezenta public o listă a cabinetului numai după decizia forului statutar PNL și a discuțiilor cu alte partide”, a spus președintele liberalilor, după întâlnirea de la Cotroceni.

Ludovic Orban este propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de premier
Ludovic Orban este propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru funcția de premier *foto: hepta.ro

Ce urmează acum pentru Ludovic Orban pentru a fi pus premier

După ce a fost nominalizat de Klaus Iohannis drept premier, Ludovic Orban va merge acum în Parlament să primească sprijinul pentru formarea noului guvern. Însă aici președintele PNL s-ar putea să aibă probleme. Asta pentru că partidul pe care îl conduce are numai 20% din sufragii.

Aliatul traditional al PNL, chiar dacă aflat în contradicție pe anumite teme, cei de la USR, au și ei numai 9% din voturi. Astfel, Orban va avea nevoie de sprijinul Pro România, ALDE, PMP, UDMR și al minorităților pentru a trece de blocajul așteptat al celor de la PSD. Rămâne de văzut ce jocuri politice se vor face și la ce troc este dispus liderul liberalilor pentru a obține sprijinul celorlalte partide din Parlamentul României.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×