Ludovic Orban, noi precizări despre măsurile luate pentru coronavirus. Acuze la adresa PSD: „Stocurile de biocid sunt zero!”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
11/02/2020, 15:45
Ludovic Orban, noi precizări despre măsurile luate pentru coronavirus. Acuze la adresa PSD: „Stocurile de biocid sunt zero!”
Ludovic Orban a explicat ce măsuri au luat pentru epidemia de coronavirus *foto: hepta.ro

Ludovic Orban a venit cu noi precizări cu privire la epidemia de coronavirus. Premierul demisionar susține că rezervele de biocid ale statului sunt zero din cauza guvernelor PSD care nu au fost preocupate de astfel de achiziții. Orban susține că speră că a rezolvat această problemă după ce una din cele 25 de OUG-uri pe care guvernul său le-a dat înainte să fe demis se referea la acest subiect.

Ludovic Orban, despre măsurile luate pe tema epidemiei cu coronavirus

Premierul a explicat la Gândul că a fost nevoie pentru ordonanța de urgență pentru că stocurile de biocid nu existau din cauza guvernelor precedente:

„Stocurile de biocid la rezervele statului sunt zero pentru că PSD-ul nu a fost preocupat de tema asta şi nu a făcut achiziţii. Noi am adoptat o ordonanţă pentru a permite achiziţionarea în regim de urgenţă a tuturor materialelor, echipamentelor, substanţelor necesare pentru a preveni pătrunderea în ţară a coronavirusului”, a spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a explicat și faptul că au avut deja loc trei comitete pentru situații de urgență care au stability planul de acțiune pentru a preveni intrarea în țară a coronavirusului. De asemenea, Orban a anunțat că se vor lua măsuri și la aeroport, unde vor fi montate termoscanere:

„Vor fi montate în aeroport echipamente pentru a putea să avem informaţii să luăm măsuri pentru a preveni intrarea în ţară a unui om care e purtător al coronavirusului. Termoscanerele trebuie achiziţionate în baza ordonanţei de urgenţă. Tocmai de asta am dat ordonanţa ca să nu trebuiască să apelăm la procedurile prevăzute de legea obişnuită. Putem achiziţiona direct. Putem cere mai multe oferte şi luăm decizia direct, fără proocedura complicată prevăzută în domeniul achiziţiilor publice„, a explicat premierul, conform sursei citate.

Ce OUG a dat guvernul Ludovic Orban, pe tema coronavirusului

În ședința de marțea trecută guvernul a aprobat constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi măsurile privind instituirea carantinei printr-o ordonanţă de urgenţă care prevede şi achiziţionarea unor scanere termice pentru dotarea celor 16 aeroporturi din ţară.

„S-a aprobat constituirea stocurilor de urgenţă medicală pentru epidemii şi alte evenimente generatoare de victime multiple. Achiziţia produselor stocurilor de urgenţă medicală se va realiza potrivit prevederilor legale privind achiziţiile publice, sens în care Guvernul a desemnat prin această ordonanţă Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate din subordinea Ministerului de Finanţe ca instituţie abilitată pentru organizarea şi derularea procedurilor de atribuire în vederea încheierii de acorduri-cadru”, a declarat după şedinţa de guvern ministrul de Interne, Marcel Vela.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×