CCR a acordat trei zile Președinției și Parlamentului să prezinte punctele de vedere legate de nominalizarea ca premier a lui Ludovic Orban

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
11/02/2020, 11:52
CCR a acordat trei zile Președinției și Parlamentului să prezinte punctele de vedere legate de nominalizarea ca premier a lui Ludovic Orban
CCR și-a motivat decizia în cazul desemnării lui Ludovic Orban

Curtea Constituțională a fixat ca termen 14 februarie pentru ca părțile din dosarul sesizării legate de a doua nominalizare a lui Ludovic Orban să-și prezinte punctele de vedere, informează News.ro.

Data pronunțării rămâne incertă

Referitor la cererile presedinţilor Camerei Deputaţilor si Senatului de soluţionare a a conflictului dintre Preşedintelui României şi Parlamentului României s-a stabilit ca până la 14 februarie părţile să îşi exprime punctul de vedere. Termenul pentru sedinţa de judecată se stabileşte ulterior”, a anunţat marţi dimineaţă Curtea Constituţională.

Marcel Ciolacu și Titus Corlățean, președintele Camerei Deputaților, respectiv al Senatului, au reclamat la Curtea Constituțională un conflict juridic de natură constituțională între președintele României și Parlament, generat de faptul că șeful statului a propus ca prim-ministru o persoană care a pierdut deja încrederea Legislativului, printr-o moțiune de cenzură.

Conflictul juridic de natură constituţională constă în exercitarea în mod discreţionar a atribuţiilor Preşedintelui României, astfel cum acestea sunt reglementate de Constituţia României, republicată, constând în desemnarea, în data de 6 februarie 2020, a candidatului Ludovic Orban la funcţia de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 883 din 6 februarie 2020, cu încălcarea, în mod direct sau indirect, a următoarelor principii sau dispoziţii constituţionale: 1. principiul colaborării loiale între instituţiile publice, derivat din art. 1 alin. (4); 2. obligaţia constituţională de a veghea la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza I; 3. obligaţia constituţională de a exercita funcţia de mediere între puterile statului, înscrisă în art. 80 alin. (2) teza a II-a”, susțin cei doi președinți.

Iohannis, acuzat de lipsă de loialitate

Aceștia îl acuză pe șeful statului că, prin desemnarea lui Ludovic Orban, încearcă să împiedice instalarea unui guvern care să aibă o susținere parlamentară, cu scopul explicit de a dizolva Parlamentul în vederea alegerilor anticipate.

Nominalizându-l drept premier pe Ludovic Orban, Preşedintele României încalcă voinţa Parlamentului, care tocmai i-a retras încrederea acestuia prin recenta moţiune de cenzură. Respingând propunerea de premier formulată de o majoritate parlamentară, Preşedintele României va declanşa, astfel cum a declarat, un conflict juridic de natură constituţională, împiedicând formarea unui Guvern, cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul şi de a ajunge la „alegeri anticipate””, se arată în textul depus la Curtea Constituțională de către președinții Camerelor.

Lui Iohannis i se impută faptul că nu respectă principiul cooperării loiale între instituțiile statului, principiu menționat în mai mult decizii din jurisprudența Curții Constituționale.

Preşedintele României şi-a îndeplinit în mod discreţionar, abuziv, prerogativele înscrise în art. 85 alin. 91) şi 103 alin. (1) din Constituţia României, republicată, încălcând astfel principiul cooperării loiale, dimensiune a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat. Totodată, acesta nesocoteşte propriile atribuţii înscrise la art. 80 alin. (2) din legea fundamentală, în componentele referitoare la obligaţia sa de a veghea la respectarea Constituţiei, de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice şi de a exercita funcţia de mediere între puterile statului”, se mai arată în document.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a avertizat dinainte ca președintele Klaus Iohannis să-i ceară din nou lui Ludovic Orban să formeze guvernul că un asemenea gest îl va va determina să sesizeze Curtea Constituțională, în calitatea sa de președinte al Camerei Deputaților. Ulterior, Ciolacu a precizat că votul de învestire al cabinetului 2 nu va fi dat de Parlament până când nu se va pronunța CCR.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×