Ludovic Orban a făcut anunțul despre creșterea pensiilor: „Nu va urma apocalipsa bugetară”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
27/11/2019, 14:43
Ludovic Orban a făcut anunțul despre creșterea pensiilor: „Nu va urma apocalipsa bugetară”
Ludovic Orban a vorbit despre creșterea pensiilor *foto: hepta.ro

Premierul liberal Ludovic Orban a adus noi lămuriri cu privire la pensii. El a declarat că Legea Pensiilor nu va duce la o „apocalipsă bugetară” și că nu va căuta să dea o ordonanță de urgentă pentru a schimba ceva cu privire la această lege, în contextul în care PNL nu are o majoritate stabilă în Parlamentul României.

Ludovic Orban a lămurit situația pensiilor

„Am văzut că toată lumea spune că, dacă se aplică Legea pensiilor, o să fie apocalipsa bugetară. Eu vă spun că nu va fi nicio apocalipsă bugetară. Legea pensiilor este în vigoare. Ca să poţi să schimbi Legea pensiilor, ai nevoie de o majoritate parlamentară. Eu vă spun din capul locului, eu nu vreau să dau o ordonanţă de urgenţă în astfel de domenii extrem de vitale şi de sensibile.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Sigur că vom face o evaluare extrem de serioasă cu ce măsuri trebuie să luăm şi mai ales care este capacitatea reală de a putea susţine plata pensiilor”, a afirmat şeful guvernului, în cadrul conferinței “Buget şi fiscalitate 2020: dinspre politica oficială spre mediul de afaceri”, organizată de CursDeGuvernare.ro, la Academia de Studii Economice.

Ludovic Orban este contrazis de economiști în ceea ce privește pensiile

Premierul a vorbit și despre cum va pregăti legea pensiilor: „Avem un program de guvernare pe care l-am prezentat. În acel program de guvernare este foarte clar că pregătim o echipă mai largă de lucru, care să îndrepte ce e de îndreptat în sistemul de pensii, pregătim studii de impact, analize foarte serioase, dar în baza prognozelor pe termen lung a acestor studii de impact vom veni cu o modificare, dar nu în această perioadă. Este puţin probabil ca în an electoral un Parlament să modifice legea”, a explicat premierul.

Economiștii îi atrag însă atenția că aplicarea Legii Pensiilor în forma actuală, care prevede majorarea cu 40% a punctului de pensie în toamna anului viitor, va duce la “explozia” deficitului bugetar.

“Creșterea cu 40% a punctul de pensie este prea mult pentru buget. Cu alte cheltuieli plus recalculare pensii asistența socială totală aduce plus 2% din PIB în 2021 (care s-ar adăuga la 0,7% din PIB în 2020 dacă nu se iau măsuri de corecție) și alt 1% în 2022”, a precizat președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

La aceeaşi conferinţă a participat și economistul-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, care la rândul său a afirmat că prorogarea Legii pensiilor este singura soluţie pentru ca deficitul bugetar să nu crească.

Închide ×