Ludovic Orban, despre acordul verde european: „Cărbunele este condamnat ca resursă energetică”

Ludovic Orban, despre acordul verde european: „Cărbunele este condamnat ca resursă energetică”
Ludovic Orban, despre acordul verde european și dispariția cărbunelui *foto: geokem..com

Ludovic Orban a vorbit la o întâlnire cu mediul de afaceri de la Palatul Victoria despre noua politică a Comisiei Europene legată de reducerea emisiilor de carbon, așa-numitul Green Deal, cunoscut drept „acord verde european”.

Orban susține că acordul este o provocare pentru țara noastră și susține că va afecta domeniul energetic. Mai mult, șeful executivului a arătat că există riscul să pierdem 40% din capacitatea de producție, în contextul în care cărbunele nu va putea fi folosit drept resursă energetică.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Ludovic Orban vorbește despre „acordul verde european”

Ludovic Orban a spus că trebuie găsite soluții pentru producerea de energie verde: „Va trebui să obţinem resurse pentru a ne atinge obiectivele, pentru că, cel puţin în domeniul energetic, există riscul să pierdem până la 40% din capacitatea de producere, dacă ei vor vor considera combustibilii fosili ca neutilizabili.

Oricum, cărbunele este condamnat ca şi resursă energetică, iar aici gândirea pe care trebuie să o avem pe termen nu foarte lung, aproximativ orizontul 2030, să găsim soluţii de producere a energiei care să diminueze emisiile de gaze care generează efecte de seră„, a declarat miercuri premierul Ludovic Orban.

Ludovic Orban a mai transmis că în ceea ce privește fondurile europene, Guvernul urmărește ca absorbția acestora să fie descentralizată: Faţă de ce avem astăzi, propunem înfiinţarea a trei Autorităţi de Management şi, de asemenea, descentralizarea absorbţiei fondurilor pe Agenţii de Dezvoltare Regională, unde, practic, vor funcţiona Autorităţi de Management aferente fiecărei Agenţii de Dezvoltare Regională, pentru a simplifica procedura pe absorbţie pe dezvoltarea regională”, a afirmat premierul, potrivit hotnews.ro.

Ce presupune noul „acord verde european”

Prin noul acord verde european, așa-numitul Green Deal, Comisia Europeană urmărește reducerea emisiilor de carbon de 55% până în anul 2030 şi de  a asigura neutralitate până în 2050.

Urmează negocieri dure între instituțiile europene și statele membre atât cu privire la măsuri, cât și la rațiunile financiare.

Pentru viitorul exerciţiu multianual (2021-2027), Comisia Europeană intenționează să aloce 35% din Fondul European de Dezvoltare Regională 35% „pentru obiectivul numărul 1 care înseamnă specializare inteligentă, inovare, cercetare, soluţii inteligente, smart city, digitalizare”, a mai spus liderul executivului.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×