Ludovic Orban a participat la numirea secretarului de stat în Cercetare, Dragoș Ciuparu: „Putem accesa 6 miliarde de euro”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
22/01/2020, 12:04
Ludovic Orban a participat la numirea secretarului de stat în Cercetare, Dragoș Ciuparu: „Putem accesa 6 miliarde de euro”
Ludovic Orban, prezent la numirea lui Dragoș Ciuparu ca secretar de stat pentru Cercetare *foto: captură facebook

Premierul Ludovic Orban a fost prezent astăzi la conferința de presă în care a fost prezentat noul secretar de stat pentru Cercetare, Dragoș Ciuparu. Orban susține că a făcut acest gest pentru a sublinia cât de importantă este Cercetarea în viziunea guvernului pe care îl conduce.

Ludovic Orban a fost prezent la numirea secretarului de stat în Cercetare, Dragoș Ciuparu

Ludovic Orban a explicat de ce a fost prezent, în premieră, la numirea unui secretar de stat: „Cred că e o premieră să particip la instalarea unui secretar de stat, dar am ținut să fiu prezent la preluarea oficială a funcției de către domnul profesor Dragoș Ciuparu, pentru a da un semnal puternic legat de faptul că guvernul nostru consideră că cercetarea este pilonul fundamental pe care se poate construi evoluția în bine a societății românești, competitivitatea economiei românești și mai ales șansa de a putea transforma România într-un actor extrem de important la nivel european și global”.

Premierul a explicat și de ce Cercetarea va fi extrem de importantă în următorii ani: „Politica UE va acorda în exercițiul viitor financiar extrem de multe resurse pentru specializare inteligentă, adică cercetare, inovare, digitalizare, soluții inteligente pentru rezolvarea diferitelor probleme cu care se confruntă societatea. Concentrarea tematică pe specializarea inteligentă este de 35%.

Imaginați-vă că, la bugetul propus de Comisia Europeană, din FEDR (Fondul European de Dezvoltare Regională), 35% înseamnă aproape 6 miliarde de euro. Acești bani nu pot fi accesați ușor.”

Ce a spus noul secretar de stat în Cercetare

Dragoș Ciuparu a spus că este pasionat de Cercetare, motiv pentru care va face tot posibilul pentru a crește fenomenul în România: „Sunt un om căruia îi pasă de cercetare și care dorește ca cercetarea din România să crească, să dea rezultate, să finanțeze performanța și să se dezvolte astfel încât să fie un punct de atracție pentru tinerii din această țară și nu numai, inclusiv pentru cei care au ales să-și construiască cariere în străinătate.

Ce pot să vă promit este că am ca prioritate deblocarea finanțării programelor de cercetare, lansarea de competiții; mi-am propus să fac cel puțin competiții pe 4 instrumente anul acesta, din care sper să și contractăm ceva undeva în toamnă. Detalii tehnice vom discuta probabil după acest moment festiv, în zilele și săptămânile viitoare”, a spus Ciuparu, potrivit edupedu.ro.

Participarea premierului Ludovic Orban la instalarea secretarului de stat pentru cercetare, Dragoș Ciuparu#LudovicOrban #DragosCiuparu #Cercetare #MinisterulEducatiei

Gepostet von Guvernul României am Dienstag, 21. Januar 2020

La conferința de presă susținută la numirea lui Ciuparu ca secretar de stat a fost prezentă și Ministrul Educației, Monica Anisie. Dragoș Ciuparu a mai condus Cercetarea în perioada 2010-2012, ca președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Ştiinţifică – cu rang de secretar de stat, în Guvernul Boc. Ciuparu a fost președintele PMP Prahova.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×