Ludovic Orban anunță amânarea creșterii alocațiilor. Premierul a declarat că nu sunt bani la buget

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
10/01/2020, 14:27
Ludovic Orban anunță amânarea creșterii alocațiilor. Premierul a declarat că nu sunt bani la buget
Ludovic Orban a anunțat că majorarea alocațiilor de stat va fi amânată. Sursa foto: Hepta.ro

Premierul României, Ludovic Orban, a anunțat că majorarea alocațiilor va fi amânată, în ciuda faptului că proiectul a trecut de Camera Deputaților la finalul anului trecut. Liberalul spune că bugetul de stat a fost făcut și nu sunt bani pentru a susține această creștere.

Mărirea alocațiilor copiilor va fi amânată, a anunțat Ludovic Orban

Ludovic Orban a transmis că nu sunt suficienți bani în bugetul de stat pentru a mări alocațiile copiilor așa cum era anunțat. Totodată, premierul a mai declarat că mărirea alocațiilor nu poate avea loc mai devreme de 1 iunie pentru că atunci are loc rectificarea bugetară.

„Suntem puși într-o situație, și dacă am vrea, nu am putea majora alocațiile, cel mai probabil soluția este de a proroga termenul de intrare în vigoare a legii până când vom avea resurse financiare în buget. 

Știti foarte bine că nu se poate face lucrul acesta decât la rectificarea bugetară, care nu se poate face decât după data de 1 iulie”, a spus Ludovic Orban, relatează realitatea.net.

Dublarea alocațiilor copiilor amânată pentru o dată incertă

Premierul a fost întrebat dacă s-ar putea lua bani din altă parte pentru a mări alocațiile de stat fiind date de exemplu voucherele de vacanță. Ludovic Orban a declarat că nu se pune problema ca Guvernul să ia finanțe din altă parte.

„Bugetul este construit așa cum este scris în legea bugetului de stat până la rectificarea bugetară. Atât timp cât ăentru alocațiile la copii este prevăzute o sumă de bani, nu putem lua bani pentru alocații de la voucherele de vacanță, ele au rămas.

Cetățenii pot beneficia de voucherele de vacanță, ele fiind prevăzute în legea bugetului”, a mai adăugat șeful Guvernului.

Alocațiile de stat pentru copii au fost dublate în februarie 2019 și urmau să fie mărite luna aceasta, dar se pare că nu sunt bani la bugetul de stat. Amendamentul votat de PSD în decembrie 2019 urma să mărească alocațiile de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu vârsta între 0 și 2, cât și pentru copiii cu dizabilităţi.

În plus, alocațiile copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani urmau să crească de la 150 de lei la 300 de lei. Legea urma să fie aplicată după promulgarea șefului statului, dar amendamentul nu a ajuns în momentul de față la Klaus Iohannis.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×