Liviu Dragnea, o nouă încercare de a ieși din închisoare! Tertip ingenios găsit de avocații fostului lider PSD

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
07/01/2020, 09:11
Liviu Dragnea, o nouă încercare de a ieși din închisoare! Tertip ingenios găsit de avocații fostului lider PSD GALERIE FOTO
Liviu Dragnea a intrat la închisoare a doua zi după alegerile europarlamentare. Sursa foto - hepta.ro

Liviu Dragnea nu renunță și a pus la cale o nouă încercare de a ieși din închisoare! Fostul președinte al PSD a depus o cerere de eliberare condiționată, datată cu 6 ianuarie prin care vrea ca instanța să constate că peseapsa lui nu este legală.

Liviu Dragnea, o nouă încercare de a ieși din închisoare!

Acum, avocații angajați de Dragnea solicită de urgență eliberarea lui. Mai exact, Dragnea cere ca instanța să constate împiedicarea la executarea pedepsei de trei ani și șase luni începând cu data de 10 octombrie 2019 și, evident, să dispună punerea sa de îndată în libertate.

Interesant este că avocații lui au o abordare ciudată. Aceștia nu critică temeinicia sau legalitatea deciziei de condamnare, dar spun că decizia Curții Constituționale nu împiedică punerea în discuție a continuării stării privative de libertate.

Tertip ingenios găsit de avocații fostului lider PSD

Dragnea transmite din închisoare că decizia de a fi condamnat a fost luată de un complet de trei judecători, completul de cinci judecători doar respingând apelurile. Concret, solicitarea făcută de Liviu Dragnea este cunoscută și sub denumirea de Habeas Corpus.

Habeas Corpus este un recurs în drept prin care o persoană poate raporta o arestare ilegală sau o detenție ilegală în instanță și poate cere instanței să dispună custodelui persoanei, de regulă un funcționar al închisorii, să aducă prizonierul în instanță, pentru a determina dacă detenția este legală.

Habeas corpus este cunoscut ca „actul cel mai important și eficace pentru orice ilegalitate”, fiind o cale de atac la dispoziția celui mai slab împotriva celui mai puternic.

Este o citație cu forța unui ordin judecătoresc; care se adresează custodelui (un oficial al penitenciarului, de exemplu) și se solicită ca un deținut să fie prezentat în fața instanței, și custodele să facă dovada actuală a autorității sale, să fie permis astfel unei instanțe să verifice dacă custodele are autoritatea legală de a reține deținutul.

În cazul în care custodele acționează în afara legii, atunci prizonierul trebuie să fie eliberat. Orice deținut, sau o altă persoană care acționează în numele său, poate cere instanței, sau unui judecător, un act de habeas corpus.

Unul dintre motivele pentru care este utilizat actul și de către o altă persoană decât persoana deținutului, este acela că deținutul ar putea fi lipsit de orice mijloace de comunicare.

Cu toate acestea, habeas corpus are anumite limite. Aceasta este din punct de vedere tehnic doar o cale de atac procedurală; o garanție împotriva oricărei detenții, care este interzisă prin lege, dar nu protejează în mod necesar alte drepturi, cum ar fi dreptul la un proces echitabil

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×