Premierul Ludovic Orban: ”Cu siguranță, nu vom vedea tancuri pe străzi/ Există posibilitatea plafonării prețurilor la unele produse foarte căutate”

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
15/03/2020, 20:07
Premierul Ludovic Orban: ”Cu siguranță, nu vom vedea tancuri pe străzi/ Există posibilitatea plafonării prețurilor la unele produse foarte căutate”
Premierul Ludovic Orban/ gov.ro

Premierul Ludovic Orban a susținut o conferință de presă de la Vila Lac 1, unde s-a autoizolat,  întrebările fiindu-i puse de jurnaliști prin telefon. Orban a detaliat măsurile care vor fi adoptate după intrarea în vigoare a stării de urgență.

Sinteza  măsurilor anunțate de Orban

Ludovic Orban a dat asigurări că starea de urgență nu va duce la prezența armatei pe străzi sau la blocarea generalizată a populației la domiciliu, situații pe care premierul le-a catalogat drept fake news.

Totodată, a dat asigurări că nu există pericolul unei penurii alimentare astfel că populația nu are nevoie să cumpere mai  mult decât necesarul pe termen scurt. În schimb, nu a exclus posibilitatea plafonării prețurilor unor produse de igienă precum măștile de protecție și dezinfectantele, dar a precizat că acestea vor  fi direcționare îndeosebi către sistemul sanitar  și cel de ordine publică deoarece acestea au nevoie mai mare de ele.

Pentru implentarea măsurilor aferente stării de urgență, Orban a anunțat că se va face o rectificare bugetară înainte de termenul  legal pentru ca statul să aibă resursele necesare combaterii epidemiei.

În ce privește testele pentru coronavirus, Guvernul a luat măsurile necesare, dar premierul a admis că există o problemă în ce privește numărul celor competenți să realizeze aceste teste.

Orban a dat garanții că nu vor fi închise granițele pentru românii din străinătate care vor să se reîntoarcă în țară.

Principalele declarații ale primului-ministru:

-De ieri există guvern cu puteri depline cu capacitatea completă de a lua măsurile care se impun. Este suficient să vedem datele privind evoluția numărului de cazuri în țări europene. În România, pe 26 februarie, era un caz, în Spania două. Ieri în Spania erau 4221 de cazuri. Răspândirea virusului în România s-a realizat mult mai încet și numărul de cazuri este relativ mic. Este cea mai bună dovadă că măsurile luate au fost eficiente.
-Vom continua măsurile care se impun. Deja au fost luate măsuri  foarte importante.  Unde există 500 de cazuri vor fi introduși în izolare la domiciliu cei care vin  din respectivele țări. Am luat măsuri pentru a îmbunătăți capacitatea de acțiune ale instituțiilor statului. Sigur că deși numărul de cazuri arată că am  luat măsuri cu efecte favorabile, de acum limitarea răspândirii virusului va depinde de un comportament responsabil al fiecărui cetățean. Chiar dacă viața trebuie să se desfășoare normal căutați să respectați recomandările formulate.
-Suntem  un popor cald, cu efuziuni de afecțiune față de prieteni și rude. Va trebuie să ne manifestăm prietenia de la distanță.
-Urmărim cu mare atenție evoluțiile din economie. Epidemia are un efect negativ asupra multor domenii economice: transporturile, industria ospitalității. Guvernul este pregătit în cursul săptămânii viitoare să adopte măsuri rapide pentru susținerea companiilor afectate și a angajaților lor.  Vom face analize și studii de impact pe fiecare domeniu pentru a adopta, oricând este necesar, măsuri de sprijin.
-Am văzut foarte multe informații difuzate iresponsabil despre eventuale măsuri în timpul stării de urgență. Am cerut fiecărui ministru care are nevoie de măsuri speciale să le propună și încredințez cetățenii că vom lua doar măsuri care sunt absolut necesare.
-Avem nevoie de măsuri care să întărească toate instituțiile care sunt în prima linie a bătăliei: DSP, MAI, spitalele care trebuie să primească pacienții. O altă măsură posibil a fi luată este cea a limita creșterea prețurilor la medicamente și alte produse foarte căutate. Există posibilitatea plafonării prețurilor, orice măsură inclusă va fi o măsură pe care o vom considera absolut necesară.
-Am fost contact al unei persoane diagnosticate pozitiv. Chiar dacă rezultatul testului este negativ, adică sunt sănătos, în conformitate cu regulile stabilite, am obligația de a sta în izolare. Sunt într-o clădire administrată de RAAPPS doar din cauza faptului că îmi permite să-mi exercit integral prerogativele de premier stând departe de familia mea. Am toate cele necesare pentru a-mi exercita atribuțiile.
-Va exista o formă finală a decretului  prezidențial care va cuprinde toate măsurile care se iau. Există și posibilitatea unor rechiziții pentru spații de carantină, există posibilitatea unor restricții, dar acum nu sunt prevăzute. Forma finală va fi prezentată de președinte.
-Obiectivul nostru este de a crește capacitatea de diagnosticare pentru care este necesar să creștem numărul de aparate pe care se realizează testele și să creștem numărul de persoane care au expertiza să facă aceste analize.  Suntem în curs de achiziție. Există și o limitare legată de persoanele care au competența să facă analiza.
-Mâine va fi pus în  funcțiune un sistem de videoconferință care să ne permită să realizăm ședințele de Guvern fără prezența fizică a miniștrilor. Cel mai probabil miercuri va avea loc ședința de Guvern. Am introdus posibilitatea rectificării bugetare înainte de termenul permis de legislația în vigoare, vom face rectificarea când vom  avea o imagine  clară asupra nevoilor sistemului de sănătate și a celui de ordine publică.
-Am gândit măsura de plată a concediilor medicale care nu au fost decontate încă de CNAS și aici clar vom avea nevoie de o creștere  de buget a Casei,  va trebui să asigurăm rambursarea cât mai rapidă a TVA.
-Nu trebuie să vă aprovizionați  peste necesitățile normale, nu  există riscul unor penurii. Dacă cumpărați mai mult decât de obicei, îi poate lipsi pe alții, pe moment, de produsele de care au nevoie.
-A existat o mare presiune să închidem granițele. Nu le putem închide pentru că am  încălca dreptul cetățenilor români. Măsurile luate au ținut cont de țara din care vin cetățenii români. Odată cu venirea în  țară vor fi supuși unor restricții pentru că există un risc să fie infectați. Fie trebuie să intre în izolare, fie în carantină, dacă sunt din zone carantinate.
-Dacă ai cea mai mică suspiciune că poți fi infectat cu virusul, este un act de responsabilitate față de concetățeni să te izolezi. Trebuie responsabilitate. Eu nu m-am izolat ca să mă feresc de alții, ci ca să nu transmit virusul altora. Nu vom  restrânge dreptul de a veni  în țară, dar există această obligație să intre în izolare sau carantină. În ce privește transportul persoanelor din Italia, nu putem organiza transportul unui milion de oameni. Transportăm doar cazuri de turiști surprinși de declararea stării din Italia și care nu  aveau niciun mijloc de trai. Numai cazuri speciale pentru un număr restrâns.
-Suntem în legătură cu ambasadele pentru susținerea românilor în situații deosebite.
-Nu s-a discutat niciodată  problema închiderii Bucureștilor. A fost un fake news grosolan lansat cu premeditare. Discuțiile pe care le-am avut au fost în ce privește capacitatea supermarketurilor de a se aproviziona. Există o anumită penurie de anumite echipamente de protecție, dar prioritatea noastră este să asigurăm livrarea lor către sistemul sanitar.
-Niciodată nu am  avut pe masă analiza unei decizii de închidere a metroului. Am luat decizia de decalare a programului  de începere a activității companiilor pentru a se evita aglomerația ca să se diminueze fluxul de oameni  care folosesc trasnportul cu metroul. Măsura de închidere este extremă. STB este în subordinea primăriei Capitalei iar decizia trebuie luată în funcțiile de nevoile de transport. Nu trebuie acum să ne închidem toți în casă. Sunt de evitat mijloacele de transport aglomerate, dar serviciul trebuie  asigurat, dar în  condiții care să respecte normele sanitare.
-Se va relaxa de către Comisia Europeană măsura de respectare a deficitului  bugetar . Austeritatea nu a fost foarte bună la ultima criză și deja CE a anunțat că va fi o relaxare.
-Noi suntem în analiza resurselor de la buget pentru că, până când nu  se ia o decizie la nivel european, nu putem cheltui fără garanții asupra fondurilor de la nivel european pentru susținerea economiei românești.
-Nu am avut discuții legate de un  împrumut de la FMI. Dacă va apărea o astfel de posibilitate, o vom analiza. Acum nu există nicio problemă legată de finanțarea cheltuielilor publice ale României. Știm foarte bine că împrumuturile de la FMI au  fost condiționate de ajustări ale economiei, de restrângere a cheltuielilor, dar noi suntem în situația în care statul trebuie să intervină pentru susținerea companiilor afectate.
-Nu mă hazardez în a face scenarii. Obiectivul nostru este de a limita cât mai mult posibil răspândirea virusului. În  momentul de față, nu avem nicio  informație credibilă în ce privește descoperirea unui vaccin. Avem o preocupare foarte mare în ce privește capacitatea de diagnosticare rapidă.
-E o întreagă sagă cu procedurile de achiziție.  Am avut mari probleme datorită unor măsuri luate de state ca Germania care a blocat exportul către alte țări, dar am  agăsit soluții prin intervenții diplomatice. Vom finaliza contractul cu o firmă germană pentru 500.000 de măști. Avem probleme și cu asigurarea culoarelor de transport la nivel european. Avem o problemă cu un contract pentru 200 de ventilatoare, dar și  acolo intervenim.
-Rețelele de comunicare, am  propus o măsură pentru a evita răspândirea de fake news-uri care sunt îngrijorătoare. Există o măsură propusă pentru scoaterea unor postări evident fake news-uri.
-Discutăm înăsprirea pedepelor pentru încălcarea condițiilor de carantină, dar ne interesează întărirea capacității instituționale de a asigura verificarea.
-Sunt în analiză măsuri de închidere a barurilor și restaurantelor, dar suntem într-o gradualitate de impunere a unor asemenea măsuri.  Dacă va fi cazul, putem impune și astfel de decizii.
-Când va fi necesr să plafonăm prețurile la medicamente, o vom face. Nu a existat o creștere care să indice o tendință speculativă, dar o vom face dacă va fi necesar.
-Noi avem  constituită o agenție de digitalizare pentru introducerea semnăturii electronice pentru  a evita la maximum deplasarea la instituții. Vom prelungi termenul de plată al plății impozitelor locale,  există și o serie de alte măsuri de prorogare a unor termene pentru a evita contactul direct dintre cetățeni și instituții.
-În ce   privește capacitatea spitalelor de a trata, aici noi am  gândit un plan în trei etape de tratare a pacienților în  spitale. Există o capacitate de tratare care a fost stabilită și  o reducere a numărului  de alte cazuri care pot fi tratate. Gradual va crește numărul de spitale care vor prelua pacienți. Cazurile care nu sunt grave, fără simptome grave, vor fi tratate la domciliu sau în alte secții decât terapie intensivă, dar asta se va lua în funcție de evoluția răspândirii virusului.
-Perioada stării  de urgență va fi de 30 de zile, prelungirea se va face în  funție de evoluție. Posibilitatea prelungirii este de luat în calcul după 25-26 de zile, în funcție de cum  vor evolua lucrurile.
-Nu văd de ce ar trebui  un sistem separat de izolare a persoanelor vârstnice. Îi sfătuiesc pe copii, pe nepoți: cea mai bună formă de manifestare a dragostei este ca pe perioada epidemiei să evite contactele directe. Protejarea părinților și bunicilor este foarte importantă.
-Au fost luate măsuri de unele state care au arătat că sunt preocupate de o soluționare individuală. Este important la ca la nivelul european să se decidă un  plan de susținere a economiilor.
-Noi am emis pe 4 februarie OUG care ne-a permis să demarăm  procedurile simplificate de achiziție, tocmai datorită spiritului nostru de previziune.
-Orice producător român care are capacitatea să respecte materiale, echipamente care să respecte standardele va beneficia de comenzi  ferme din partea statului. Sigur, trebuie respectate specificațiile tehnice și garanția că le poate furniza la timp.
-Eu sunt în izolare pentru că am fost considerat contact. Miniștrii care au venit la audieri nu au fost considerați contacți. Victor Costache nu a avut nicio legătură cu Vergil Chițac. Trebuie cercetate îmrejurările în care domnul Chițac nu  a fost transportat cu izoleta, dar dacă s-a încălcat legea, trebuie luate măsurile care se impun.
-Au fost propuneri să se plătească pensiile anticipat, ce pot să garantez  este că vom asigura pensiile la timp.
-Față de data inițială pe care o consideram  potrivită pentru alegerile locale, 14 iunie, am convenit cu partidele la data de 28 iunie urmând să vedem care sunt evoluțiile, tot cu consultarea partidelor. Deocamdată este greu de anticipat dacă le vom  amâna, în  funcție de evoluții vom lua deciziile potrivite.
-Testarea a fost făcută la miniștri și la parlamentari care au participat la ședința la care a fost Vergil Chițac. Testarea celorlalți parlamentari este o măsură necesară  care trebuia aplicată. Nu toți cei 2.700 de cetățeni în carantină trebuie testați, ci doar aceia care prezintă simptome evidente de infectare de coronavirus.
-Limitarea accesului  la justiție nu este permisă.
-Prezentarea acestui scenariu ca și cum într-o perioadă scurtă de timp ar exista un  risc de infectare nu este total conformă cu realitatea. Se vorbește de un  risc de infectare de 40-70%, dar acesta este pe o perioadă mai lungă,  de circa doi ani  de zile. Noi analizăm  scenariile posibile și încercăm să fim pregătiți pentru orice scenariu care ar putea apărea.  De asta am  vorbit că la un  moment să nu mai  tratăm toți pacienții în spitale.
-În ce privește măsurile de ordine publică, toate măsurile vor fi cuprinse în decretul președintelui care va avea în vedere cele mai pertinente măsuri. Cu siguranță nu vor fi tancuri pe străzi, nu-i vom  ține pe oameni  la domciliu timp de 21 de zile. Am auzit zvonuri că vrem să închidem televiziuni… Va exista o reglementare a CNA, vom încerca să  asigurăm o comunicare de informații adevărate,  confirmate de autorități. În momentul în care ne găsim, fundamental este pentru orice canal media este să dea informații corecte.


Premierul și majoritatea miniștrilor au anunțat, vineri, că intră în autoizolare după ce au participat la o ședință a conducerii PNL la care a participat și Vergil Chițac.

”În ce mă privește pe mine ca premier în exercițiu, mă voi izola la Vila Lac 1, unde voi avea condițiile cele mai bune pentru a-mi exercita atribuțiile. Miniștrii urmează, după o consultare, să luăm o decizie unde se vor izola până la stabilirea diagnosticului. Toate contactele să fie online și prin telefon. Își vor exercita atrbiuțiile și vor lua toate deciziile care se impun”, a anunțat Ludovic Orban.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×