Legea „Zile libere pentru părinți” a fost adoptată. Angajatorul trebuie să plătească dacă părintele va trebui să stea acasă cu copilul în ”situații extreme decretate”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
12/03/2020, 13:50
Legea „Zile libere pentru părinți” a fost adoptată. Angajatorul trebuie să plătească dacă părintele va trebui să stea acasă cu copilul în ”situații extreme decretate”
Legea "Zile libere pentru părinți" a fost adoptată. Angajatorul trebuie să plătească dacă părintele va trebui să stea acasă cu copilul în ”situații extreme decretate”. Sursa foto: Hepta

Camera Deputaților a aprobat, joi, legea „Zile libere pentru părinți”, prin care angajatorii sunt obligați să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți, în cazul în care unitățile de învățământ se închid din cauza unor ”situații extreme decretate”.

Un părinte va fi plătit să stea acasă cu copilul dacă se închid școlile

Inițiativa legislativă, inițiată de PSD și ALDE, a vot votată, joi, în plenul Camerei Deputaților, obligând astfel angajatorii să acorde zile libere plătite unuia dintre părinți, în cazul în care statul decide să închidă școlile din cauza unor ”situații extreme decretate”.

Potrivit legii adoptate de deputați, de această prevedere se vor bucura părinții copiilor până în 12 ani, iar numărul de zile libere se vor acorda pe toată perioada în care unitățile de învățământ sunt închise în urma decretului de stat.

Proiectul de lege fusese inițiat din martie 2019 și trecuse de Senat în iulie 2019.

Angajatorii nu se declară încântați de acest proiect legislativ, întrucât se pune o presiune majoră pe companiile private, care vor fi obligate să scoată din bugetul propriu indemnizația pentru liberele decretate de statul român.

Angajatorii nu sunt încântați de legea „Zile libere pentru părinți”

În plus, legea nu dă posibilitatea decontării din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), așa cum erau plătite aceste concedii.

Ministrul Muncii anunțase la începutul săptămânii că în zilele următoare vor fi postate pe site-ul instituției răspunsuri legate de modalitatea prin care părinții vor putea beneficia de aceste zile libere plătite.

”O bună parte din ziua de astăzi am petrecut-o în discuţii legate de situaţii de viaţă în care s-ar putea afla angajaţii dar şi angajatorii în contextul măsurilor privind coronavirusul. Oamenii sunt preocupaţi. Au nevoie de îndrumări.

Am cerut echipei mele să evităm limbajul de lemn şi să oferim răspunsuri clare, în cadrul legal existent. Astăzi am răspuns punctual întrebărilor, de mâine vom deschide o secţiune distinctă în pagina de internet cu cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri. Vom completa documentul pe toată durata zilei„, a scris, lunis seară, pe Facebook, Violeta Alexandru.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×