Klaus Iohannis roagă românii din Diaspora să nu se întoarcă acasă de Paște: „Ne sunteți dragi, dar în acest an nu se poate”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 13:49
Klaus Iohannis roagă românii din Diaspora să nu se întoarcă acasă de Paște: „Ne sunteți dragi, dar în acest an nu se poate”
Klaus Iohannis, mesaj pentru românii din diaspora cu privire la sărbătorile de Paște *foto: hepta.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a stat de vorbă printr-o videoconferință atât cu premierul Ludovic Orban cât și cu mai multe autorități în țară pentru a discuta măsurile ce trebuie luate în lupta cu covid-19. Cu această ocazie, liderul de la Cotroceni a avut un mesaj special atât pentru medici, cât și pentru autorități locale. Totodată, Iohannis le-a cerut românilor din diaspora să rămână acasă în perioada sărbătorilor pascale.

Klaus Iohannis, discuții cu autoritățile locale pentru lupta cu covid-19

Iohannis susține că urmează să apară tot mai multe cazuri în România și laudă prestația de până acum a medicilor români:

„Situația nu este doar complicată, situația este gravă. Dacă ne facem toți treaba bine, avem șansa să trecem relativ bine de această perioadă. Vă spun din capul locului că astăzi avem mai puțin de 300 cazuri confirmate, dar vom avea mai multe cazuri. Experții ne spun că boala se va extinde în continuare.

Medicii noștri sunt pregătiți să facă față acestei epidemii. Am un cuvânt special pentru cei din DSP-uri: vă rog să vă faceți treaba cu maximă celeritate. Este foarte important ca toate spitalele să fie pregătite pentru pacienți, chiar dacă acum, când vorbim, încă nu avem foarte mulți.”

Iohannis a vorbit și despre așa-numita distanțare socială, care ar trebui să fie aplicată de români pentru a preîntâmpina răspândirea bolii:

„Autoritățile centrale sunt pregătite și sunt convins că și cei din plan local. Fiecare român trebuie să joace rolul lui după ce am decretat starea de urgență. Trebuie să le explicăm oamenilor de ce nu trebuie să facă deplasări inutile.

Trebuie să evite contactul direct cu alte persoane. Spuneți oamenilor să nu mai dea mână, să nu se mai îmbrățișeze… Știu că este greu, suntem un popor de oameni calzi, dar această situație specială cere să evităm contactul direct.”

Klaus Iohannis, mesaj și pentru românii din Diaspora

Președintele României a avut un mesaj special și pentru românii din Diaspora, pe care i-a rugat să rămână acasă de sărbătorile pascale, întrucât dacă vor ajunge în țară, vor fi oricum nevoiți să rămână în autoizolare sau carantină:

„Am un cuvânt și pentru românii din diaspora. Se apropie sărbătorile pascale, dar trebuie să le spunem cu tristețe să nu vină acasă de sărbători. În Europa nu se mai poate circula, este foarte complicat.

Dar când vin în țară, trebuie să intre în izolare sau în carantină, de la caz la caz. Și atunci ce rost ar mai avea nevoie de vină să stea în carantină 14 zile? Români din afara granițelor, ne sunteți dragi, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an de sărbători nu se poate. Este trist, dar acesta este adevărul”. 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×