Klaus Iohannis, răspuns ferm pentru Viktor Orban! A refuzat propunerea premierului Ungariei

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
17/12/2019, 18:22
Klaus Iohannis, răspuns ferm pentru Viktor Orban! A refuzat propunerea premierului Ungariei
Klaus Iohannis refuză propunerea premierului Ungariei, Viktor Orban. Sursa foto: zf.ro

Prezent la Timișoara pentru evenimentul de comemorare a 30 de ani de la Revoluția din 1989, premierul Ungariei, Viktor Orban a anunțat că statul maghiar este pregătit să construiască o nouă Europă Centrală, împreună cu vecinii săi, printre care și România. Propunerea nu a fost primită, însă, cu prea mult entuziasm de președintele Klaus Iohannis, care a răspuns ferm că nu va susține o astfel de abordare ce ar deschide noi „falii” în cadrul Uniunii Europene.

Klaus Iohannis refuză propunerea lui Viktor Orban de a construi o Europă Centrală

Eu mă implic pentru Uniunea Europeană, nu pentru altă entitate pe care am crea-o în plan mai mic și mai apropiat. Nu sunt de părere că trebuie să deschidem noi falii în cadrul Uniunii Europene, dimpotrivă, trebuie să ne implicăm, fiecare cât poate de bine, pentru a închide faliile existente.

Avem în continuare încă falia Est-Vest, care are origini istorice. Se știe foarte bine, este o falie care vine pe fosta Cortină de fier și eu m-am implicat foarte mult și rămân foarte implicat pentru a o închide.

Există, pe de altă parte, în cadrul Uniunii Europene anumite abordări, ca să zic, principial ușor diferite, între Nord și Sud și aici trebuie să intervenim. Eu nu o să mă implic niciodată pentru a crea subentități în Uniunea Europeană, care ar deschide noi și noi falii. Este o abordare pe care eu nu o voi sprijini”, a declarat șeful statului marți, la Palatul Cotroceni.

Viktor Orban vrea ca împreună cu România să contruiască o Europă Centrală.

În anul 1956, românii au fost cei care au sprijinit mişcările populaţiei din Ungaria care s-a revoltat împotriva sistemului comunist (…) Corecţia comunismului nu este posibilă decât prin revolta popoarelor. Popoarele din Europa Centrală au ştiut că libertatea nu o vor primi niciodată ca un dar de la marile puteri.

Dacă i-am fi aşteptat pe occidentali, am fi în continuare sub ocupaţia trupelor sovietice, dar noi am vrut viaţă liberă (…). În calitate de premier al Ungariei spun că văd şanse nemaipomenite ca în viitor românii şi maghiarii să aibă ţeluri comune.

Noi, maghiarii, vrem să ieşim din acea situaţie în care să fim în linia a doua a Europei. Vrem să ne numărăm printre ţările europene unde este cel mai bine să trăieşti, să munceşti. Ungaria vrea să rămână una dintre ţările cele mai sigure din lume.

Noi, maghiarii, credem că acest ţel poate fi mai uşor de înfăptuit împreună decât de unii singuri. Suntem gata ca împreună cu românii să construim o nouă Europă Centrală, care să fie una dintre cele mai competitive din lume.

Propunem ca orașele să fie legate prin cale ferată rapidă, cu locuri de muncă”, a afirmat Viktor Orban în cadrul evenimentului organizat la Timișoara de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989.

Totodată, premierul Ungariei a subliniat că o astfel de inițiativă ar putea fi posibilă în viitorul apropiat, chiar dacă există și foarte mulți sceptici. În susținerea propunerii sale, Viktor Orban a amintit că şi în 1989 erau foarte mulți care nu credeau posibilă răsturnarea regimului comunist, însă cei din rezistenţa anticomunistă nu au încetat să creadă şi au demonstrat că imposibilul poate deveni posibil.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×