Klaus Iohannis, prima reacție după decizia CCR! „Voi lua o decizie după motivarea CCR/ Șansele alegerilor anticipare au scăzut”

Alex Năstase    Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
24/02/2020, 19:11
Klaus Iohannis, prima reacție după decizia CCR! „Voi lua o decizie după motivarea CCR/ Șansele alegerilor anticipare au scăzut” GALERIE FOTO
Klaus Iohannis face declarații la ora 18.00. Sursa foto - hepta.ro

Președintele României a declarat, în cadrul unei conferințe, că PSD este de vină pentru situația politică actuală. Declarația lui Klaus Iohannis vine după ce Curtea Constituțională a admis sesizarea PSD.

Klaus Iohannis, prima reacție după decizia CCR!

Iohannis este de părere că vina situației actuale din politică îi aparține exclusiv Partidului Social Democrat, iar sesizarea către CCR cu privire la desemnarea lui Orban pentru funcția de premier este doar un ultim exemplu.

„PSD continuă să demonstreze că este un partid iresponsabil, care continuă să se joace cu destinul României. După ce a produs cea mai dezastruoasă guvernare de după Revoluție, după ce a demis Guvernul Orban pentru a păstra baronii locali, PSD a generat o nouă criză prin sesizarea CCR”, a spus șeful statului, luni seara.

„Ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa românilor, cu atât mai mult în aceste zile, în care România nu are nevoie de politicieni care să ducă țara noastră în criză și instabilitate. Vedem un guvern demis pentru că a încercat să democratizeze instituțiile locale. pe de altă parte, vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că a pierdut legitimitatea de a guverna”, a mai spus Iohannis.

Desemnarea unui premier din partea PSD ar intra în coliziune cu voința românilor, a mai precizat șeful statului, declarând că cea mai legitimă soluție este, din punctul său de vedere, revenirea cât mai rapidă la votul cetățenilor.

Iohannis este de părere că șansele alegerilor anticipate au scăzut

„Avem nevoie de un nou legislativ, care să ofere o nouă majoritate, nu putem continua așa, cu situații de blocaj, cu guverne demisse trimestrial. Vedem că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor. În ciuda acestor blocaje din partea PSD, îi asigur pe toți cetățenii că România este o țară guvernată, chiar dacă are un guvern interimar”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Președintele României a fost întrebat de către jurnaliști când va decide desemnarea unui alt premier, în contextul în care Ludovic Orban nu poate fi cel care va forma noul Executiv.

„Nu voi desemna un premier decât atunci când voi considera că aceasta este decizia justă la situația politică de acum”, a punctat Iohannis.

Întrebat și despre posibilitatea organizării unor alegeri anticipate, Iohannis a recunoscut că decizia CCR de azi a scăzut dramatic șansele unor astfel de alegeri.

Argumentul Curţii este acela că desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou Guvern.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, dar și senatorul PSD Titus Corlăţean au solicitat plenului CCR să constate că la baza conflictului juridic cu care a fost sesizată se află voinţa preşedintelui Klaus Iohannis şi a Guvernului de a recurge ilegitim la proceduri constituţionale democratice pentru a-şi atinge exclusiv scopuri politice de partid.

Deputatul PSD Florin Iordache a declarat că Iohannis a ignorat propunerea făcută de majoritatea parlamentară constituită din PSD şi Pro România şi a desemnat o persoană care nu are sprijinul niciunui partid, nici măcar al PNL, care l-a propus.

Iordache afirmă că preşedintele nu poate exercita atribuţiile referitoare la desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru cu scopul deliberat de a declanşa o criză parlamentară pentru a dizolva Parlamentul.

Vă readucem aminte că în urmă cu doar câteva zile, consilierul prezidenţial Mihaela Ciochină a transmis, că sesizările privind desemnarea lui Ludovic Orban sunt ”inadmisibile şi neîntemeiate” şi a precizat că activitatea Parlamentului nu a fost deloc blocată, fiind realizate audierile miniştrilor propuşi şi programat votul de învestire.

Administraţia Prezidenţială a precizat că preşedintele a nominalizat una dintre cele trei persoane propuse la consultările de la Cotroceni în absenţa unei majorităţi absolute.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×