Klaus Iohannis, discurs în Parlament! Se împlinesc 30 de ani de la Revoluție

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
16/12/2019, 12:37
Klaus Iohannis, discurs în Parlament! Se împlinesc 30 de ani de la Revoluție GALERIE FOTO
Klaus Iohannis susține un discurs în Parlamentul României. Sursa foto - hepta

Klaus Iohannis, discurs în Parlamentul României! Totul se întâmplă chiar în prima zi a săptămânii atunci când Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc într-o şedinţă solemnă pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie.


UPDATE / Aici ai cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis

  • Se împlinesc astăzi 30 de ani de la izbucnirea Revoluției din decembrie
  • În acele zile, românii au strigat în stradă cu toată puterea: jos comunismul!
  • Ne-a adus libertatea și a făcut posibilă existența noastră de astăzi
  • Se cuvine să marcăm cu recunoștință momentul fondator al democrației românești. Avem datoria să onorăm jertfa supremă a eroilor și martirilor care și-au dat viața în decembrie 89
  • Regimul comunist s-a stabilit prin forță (…) A fost unul ilegitim și criminal, iar românii au suferit
  • Revoluția Română a pus capăt lungului șir de monstruozități, însă prețul plătit a fost imens
  • Jerfta și sacrificiul românilor nu pot rămâne fără răspunsurile la întrebările fundamentale care vizează Revoluția
  • E o piatră de încercare pentru justiția română, aflarea adevărului reprezintă o necesitate pentru victime, români
  • Această restanță reprezintă o fantomă care ne va bântui pe toți multă vreme de acum încolo
  • Justiția trebuie să stabilească adevărul și să-i tragă la răspundere pe cei vinovați!
  • Niciun partid politic, niciun grup, entitate nu au dreptul să nege existența acestui eveniment
  • În calitate de președinte al României, resping orice opinie care pune sub semnul întrebării existența unei revoluții
  • România este o țară cu o democrație matură, consolidată, o țară care respectă valorile europene și pe acest drum vom continua
  • Dinamica acestui an a reconfirmat că românii nu își uită eroii și idealurile pentru care aceștia și-au dat viața
  • Alegerile din 2019 au validat tot ce am realizat împreună în acești 30 de ani
  • Politicienii să guverneze în interesul public, parlamentarii să legifereze eficient, magistrații să apare ordinea de drept, antreprenorii să respecte principiile economiei de piață, presa să fie liberă – aceasta este țara în care românii vor să trăiască
  • Doar împreună putem reconstrui această țară!
  • Românii au trasat direcția pe care țara noastră trebuie să o urmeze
  • Dragi români, să păstrăm vie memoria eroilor și martirilor Revoluției

Klaus Iohannis, discurs în Parlament!

Este pentru prima dată când parlamentarii comemorează evenimentele din decembrie 1989 la momentul începerii acestora la Timişoara. Şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului României începe la ora 12.00.

“Având în vedere rolul istoric determinant pe care Revoluţia l-a avut, precum şi faptul că Parlamentul României are datoria morală de a omagia jertfa eroilor Revoluţiei Române care s-au sacrificat pentru răsturnarea regimului dictatorial (…)

Se împlinesc 30 de ani de la Revoluție

Propunem ca Parlamentul să marcheze acest important moment istoric prin organizarea unei şedinţe comune solemne consacrate împlinirii a 30 de ani de la Revoluţia Română”, se arată în Memorandumul intern aprobat de conducerea Parlamentului.

Cu această ocazie, vor susţine alocuţiuni, de la tribuna Parlamentului, şeful statului, Klaus Iohannis, preşedinţii celor două Camere – Teodor Meleşcanu (Senat) şi Marcel Ciolacu (Camera Deputaţilor) -, premierul Ludovic Orban, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi reprezentanţii grupurilor parlamentare.

Sunt mai multe nume grele care participă la eveniment, printre care foşti şefi de stat, Custodele Coroanei, Margareta, Patriarhul BOR, Arhiepiscopii Bisericilor romano-catolice şi greco-catolice, preşedinţii Curţii Constituţionale şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Guvernatorul BNR, Avocatul Poporului, preşedintele Academiei Române, primarul general al Capitalei, directorii SRI, SIE, SPP şi STS, şefii misiunilor diplomatice acreditaţi la Bucureşti sunt și ei invitați.

La finalul evenimentului dedicat Revoluţiei, este programată şi o şedinţă comună a Parlamentului, cu dezbateri şi vot asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi.

Interesant este că și Parlamentul European va avea o dezbatere despre Revoluţia din România, exact la la 30 de ani debutul acesteia la Timişoara. Joi, europarlamentarii vor adopta şi o Rezoluţie. ”Revoluţia din România în dezbaterea Parlamentului European!  Luni, la Strasbourg, va avea loc un eveniment unic.

Se va dezbate o rezoluţie despre Revoluţia Română din Decembrie 1989. Dezbaterea are loc în ziua de 16 Decembrie, exact la 30 de ani de la începerea Revoluţiei la Timişoara, iar votul în plenul Parlamentului pentru Rezoluţie se va da Joi, 19.12.2019”, a anunţat Traian Băsescu pe Facebook.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×