Klaus Iohannis va avea la Londra un dineu cu Donald Trump și cu liderii statelor din flancul estic al NATO

Klaus Iohannis va avea la Londra un dineu cu Donald Trump și cu liderii statelor din flancul estic al NATO
Klaus Iohannis va avea parte de un dineu cu Donald Trump, în marja summit-ului NATO *foto: hepta.ro

Klaus Iohannis va participa la un dinel alături de președintele Klaus Iohannis și de liderii din Polonia și țările baltice, în marja summit-ului NATO de la Londra, arată surse citate de Mediafax. Iohannis și Trump au mai avut parte de două întâlniri, prima în vara anului 2017 și a doua în luna august a acestui an. De fiecare dată, președintele american și-a arătat sprijinul față de liderul de la Cotroceni.

Klaus Iohannis va participa la un dineu cu Donald Trump

Donald Trump va ajunge la Londra în cursul nopţii de luni spre marţi, pentru a participa la summitul NATO. Cu ocazia reuniunii Alianţei Nord-Atlantice, care se va desfăşura marţi şi miercuri la Londra, liderul de la Casa Albă va avea şi întrevederi bilaterale cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, şi cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

De asemenea, liderul de la Casa Albă va participa la un dineu de lucru cu liderii din România, Estonia, Letonia, Lituania, Grecia, Polonia, Bulgaria şi Marea Britanie, au declarat surse diplomatice citate de Reuters. Interesant este că Ungaria va lipsi de la această întâlnire. Acest lucru se poate datora și apropierii dintre Budapesta și Kremlin, cunoscute fiind bunele relații dintre cele două cancelarii după pivotul spre iliberalism pe care l-a făcut administrația Viktor Orban.

Klaus Iohannis a avut două întâlniri bilaterale cu Donald Trump

Klaus Iohannis s-a întâlnit de două ori în ultimii trei ani cu președintele american Donald Trump. Prima dată acest lucru s-a întâmplat în iunie 2017, pentru ca apoi cei doi șefi de stat să se întâlneacă în august 2019. Printre subiectele aflate pe agenda celor doi președinți a fost alocarea de către România a 2% din PIB pentru apărare. De asemenea, un alt subiect „fierbinte” este cel care privește ridicarea vizelor pentru români.

„Vizele pentru America sunt o chestiune pe care o tratăm cu foarte multă seriozitate şi constant. Sunt speranţe, dar este o chestiune tehnică care mai întâi trebuie depăşită, ştiţi foarte bine acel procentaj de vize refuzate la noi este încă foarte mare, dar avem semnale că lucrurile merg înspre bine şi aici”, spunea Iohannis, în campania electorală.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×