Donald Trump, mesaj de Ziua Națională a României, „un aliat neprețuit pentru SUA, cât și pentru NATO”

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
01/12/2019, 18:26
Donald Trump, mesaj de Ziua Națională a României, „un aliat neprețuit pentru SUA, cât și pentru NATO”
Donald Trump, mesaj de Ziua Națională a României *foto: hepta.ro

Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a transmis un mesaj de ziua națională a României omologului său român, Klaus Iohannis. Trump a ținut să salute contribuția României în ceea ce privește structurile euro-atlantice și să precizeze în continuare importanța colaborării pe care țara noastră o are cu SUA prin prisma Parteneriatului Strategic.

Mesajul lui Donald Trump de Ziua Națională a României

Donald Trump a transmis un mesaj lui Klaus Iohannis, cu prilejul Zilei Naționale a României:

„Dragă domnule Preşedinte,

În numele poporului american, vă felicit pe dumneavoastră şi poporul român cu ocazia celei de-a 101 aniversări a Zilei Naţionale a României pe 1 Decembrie. Cu această ocazie, aş dori să subliniez că România este un aliat nepreţuit atât pentru Statele Unite ale Americii, cât şi pentru Alianţa Nord-Atlantică.

Salutăm angajamentul ferm al României în ceea ce priveşte partajarea responsabilităţilor şi securitatea transatlantică şi ne dorim să construim în continuare pe fundamentul Parteneriatului nostru Strategic în următorii ani. Totodată, doresc să-mi exprim aprecierea pentru devotamentul României cu privire la consolidarea valorilor noastre comune ale democraţiei, statului de drept şi economiei de piaţă libere. Vă rog să primiţi cele mai bune urări cu ocazia sărbătorii Zilei Naţionale din acest an.”

Klaus Iohannis a avut două întâlniri cu Donald Trump

Klaus Iohannis s-a întâlnit de două ori în ultimii trei ani cu președintele american Donald Trump. Prima dată acest lucru s-a întâmplat în iunie 2017, pentru ca apoi cei doi șefi de stat să se întâlneacă în august 2019. Printre subiectele aflate pe agenda celor doi președinți a fost alocarea de către România a 2% din PIB pentru apărare.

De asemenea, un alt subiect „fierbinte” este cel care privește ridicarea vizelor pentru români. La ora actuală, cetățenii din patru state UE, printre care și România, au nevoie în continuare de vize pentru a călători în SUA. Celelalte trei țări sunt Bulgaria, Croația și Cipru. În schimb, Polonia a fost țara care a scăpat cel mai recent de vize, iar faptul că țara noastră nu a avut același succes a reprezentat unul dintre reproșurile pe care criticii le-au adus politicii externe a lui Iohannis.

„Vizele pentru America sunt o chestiune pe care o tratăm cu foarte multă seriozitate şi constant. Sunt speranţe, dar este o chestiune tehnică care mai întâi trebuie depăşită, ştiţi foarte bine acel procentaj de vize refuzate la noi este încă foarte mare, dar avem semnale că lucrurile merg înspre bine şi aici”, spunea Iohannis, în campania electorală.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×