Klaus Iohannis, după desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier: „Va avea sarcina de a face bugetul pe 2020”

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
15/10/2019, 17:10
Klaus Iohannis, după desemnarea lui Ludovic Orban pentru funcția de premier: „Va avea sarcina de a face bugetul pe 2020”
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Ludovic Orban. Sursa foto: Digi 24

Klaus Iohannis l-a desemnat pe Ludovic Orban pentru funcția de premier al României, urmând ca acesta să se prezinte în fața parlamentarilor cu programul său de guvernare și lista de miniștri. Președintele țării a explicat de ce a făcut această alegere, la 5 zile de la căderea guvernului Dăncilă prin moțiune de cenzură.

Ludovic Orban, desemnat premier

„Acum puține zile a trecut moțiunea și a căzut guvernul pesedist și e foarte bine așa. PSD, din 2017 încoace, a avut trei guverne care au dăunat grav României. PSD a inhibat efectiv dezvoltarea României și ne-a ținut pe toți pe loc. Asta a fost constatat de toate partidele din opoziție. Moțiunea a fost un real succes pentru opoziție”, a început Iohannis discursul.

„PNL a fost singurul partid care a venit la consultări și a spus direct că sunt dispuși să își asume guvernarea în această perioadă de tranziție, pentru că e vorba de tranziție. Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la parlamentare. Personal, cred că anticipatele sunt o soluție bună, dar nu acum cu guvernul Dăncilă interimar”, a continua președintele.

ludovic orban premier
Ludovic Orban a fost alegerea lui Iohannis. Sursa foto: Digi24

Președintele i-a trasat deja sarcinile lui Orban

„Am decis să desemnez următorul prim-ministru în persoana domnului Ludovic Orban, președintele PNL, al celui mai mare partid din opoziție. Sper ca toți actorii politici să înțeleagă că suntem în criză politică. Guvernul va avea sarcina de a organiza alegerile prezidențiale și de a face bugetul pe anul 2020. Am asigurarea că Orban se va ocupa la modul cel mai serios”, a spus Iohannis.

Ludovic Orban va avea la dispoziție 10 zile să îi convingă pe parlamentari să îi ofere încredere. Până când Ludovic Orban va fi instalat în funcția de prim-ministru al României, Viorica Dăncilă va continua să asigure interimatul. Cabinetul PSD poate rămâne interimar maximum 45 de zile, adică până pe 23 noiembrie.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×