Klaus Iohannis, apel ferm la 30 de ani de la Revoluție! „Vrem adevărul despre decembrie 1989. Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu îl ocolim”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
22/12/2019, 14:05
Klaus Iohannis, apel ferm la 30 de ani de la Revoluție! „Vrem adevărul despre decembrie 1989. Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu îl ocolim” GALERIE FOTO
Presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban au participat la o slujba de pomenire a victimelor Revolutiei, parte a mai multor ceremonii ce au marcat comemorarea trecerii a 30 de ani de la evenimentele din 1989, in Dealul Mitropoliei la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, duminica 22 decembrie 2019. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Klaus Iohannis a făcut un apel ferm la 30 de ani de la Revoluție! Preşedintele a solicitat ca toți cei vinovați să ajungă în fața justiției. Şeful statului a participat la evenimentul organizat cu prilejul împlinirii a 3 decenii de la Revoluţia Română din 1989 unde a spus că eroii au transformat un vis în realitate şi că românii vor să ştie adevărul despre decembrie 1989.

Klaus Iohannis, apel ferm la 30 de ani de la Revoluție!

”Suntem aici pentru a marca acea zi din istorie când eroii au transformat un vis în realitate. Suntem aici să deplângem împreună pierderea fiilor şi fiicelor naţiunii care nu au cunoscut libertatea, dar au murit pentru ea.

Suntem aici pentru că avem datoria să rememorăm izbânda unei generaţii pe care s-a clădit România europeană, astfel încât noi să putem trăi astăzi liberi şi teferi între hotarele ţării noastre. Aerul cald de afară aduce cu aerul libertăţii respirat acum 30 de ani.

„Vrem adevărul despre decembrie 1989”

În preajma acestui loc, aerul din 1989 era însă înţesat de fum şi de strigătele oamenilor, străbătut de vâjâitul gloanţelor şi de urletul maşinilor de luptă. În timp ce în jurul nostru Cortina de Fier se ridica, lăsând oamenilor din Polonia, Ungaria, Germania Democratică, Cehoslovacia şi Bulgaria şansa de a fi liberi, jugul opresiunii comuniste din România sfida realitatea cu preţul unor crime copleşitoare.

După şase zile de lupte sângeroase la Timişoara şi în alte locuri, miracolul s-a săvârşit la Bucureşti. Luptând împotriva tiraniei, românii s-au eliberat printr-o revoltă anticomunistă de proporţii”, a spus Klaus Iohannis.

”Azi, la 30 de ani distanţă, mă înclin cu recunoştinţă şi profund respect, în numele statului român, în memoria eroilor şi martirilor noştri care au pierit doborâţi de bastoane, seceraţi de gloanţe, striviţi de TAB-uri, ucişi de cumplita ură dezlănţuită a unui regim criminal.

Găsesc, aşadar, foarte potrivit acest cadru – locul simbolic încărcat de amintiri al împrejurimilor Ateneului Român şi chipurile iubitoare de libertate din aceste fotografii– pentru a sublinia că cel mai bun antidot împotriva uitării este evocarea faptelor şi, acum ca şi întotdeauna, protejarea şi îngrijirea memoriei eroilor noştri.

Fac astfel un apel către toţi românii, cu ocazia marcării Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, să vorbim clar şi răspicat despre Revoluţia din Decembrie 1989. Revoluţia anticomunistă a existat, la fel cum şi regimul comunist a mutilat destinul acestei ţări! Să lăsăm adevărul să iasă la lumină şi să nu îl ocolim!

De o parte a fost iubirea de ţară, apărată de eroii şi martirii noştri, iar de cealaltă parte au fost ura şi tirania în mâinile unui dictator şi ale acoliţilor săi. Doar asumând cu claritate ce a fost bun, dar şi ce a fost rău, vom putem construi o ţară dreaptă.

Am spus deseori că vrem să ştim adevărul despre Decembrie 1989, vrem ca vinovaţii să fie aduşi în faţa justiţiei. Vrem dreptate! Societatea noastră are nevoie să se vindece, pentru că România normală, sigură, prosperă şi predictibilă are nevoie de adevăr!

Generaţiile viitoare au nevoie de acest act de dreptate, pentru că doar din dreptate răsare spiritul liber. Până când Justiţia îşi va împlini însă această datorie istorică, găsesc extrem de potrivite cuvintele doamnei Ana Blandiana: Atunci când justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate să fie o formă de justiţie”, a mai spus şeful statului.

„Darurile libertăţii sunt nepreţuite. Mai ştim cu toţii că democraţia are propriile vulnerabilităţi. Cum pot fi însă libertăţile apărate de fiecare dintre noi? Pentru a răspunde la această întrebare, am ales cuvintele unei femei de o putere uluitoare, un simbol al luptei anticomuniste.

Doina Cornea a spus cândva cum poţi rezista demn în faţa pericolului din jurul tău: Ceea ce am de făcut e să-mi păstrez, cu orice preţ, calitatea interioară şi să fac să trăiască în mine valorile originare: iubirea, credinţa, speranţa, curajul şi libertatea; ideile de adevăr, de dreptate, de bine; cu un cuvânt, să trăiască în mine viaţa spiritului şi să contribui şi la trezirea semenilor mei.

Eroii şi martirii noştri au fost împreună şi tot împreună au izbândit. A fi împreună şi pe mai departe ca naţiune înseamnă a continua să păstrăm Revoluţia Română din decembrie 1989!

A fi împreună înseamnă să susţinem idealurile pentru care ei au murit: o ţară liberă, ataşată de valorile europene, cu o societate puternică, bazată pe egalitate şi dreptate, în care principiile de bază ale democraţiei sunt respectat”, și-a încheiat şeful statului discursul.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×