Klaus Iohannis anunță o nouă rundă de consultări după retragerea lui Cîțu. „Trebuie să găsim urgent o soluție democratică”

Narcis Rosioru   
în Stiri mondene
12/03/2020, 19:33
Klaus Iohannis anunță o nouă rundă de consultări după retragerea lui Cîțu. „Trebuie să găsim urgent o soluție democratică”
Valoarea tichetelor de masă creşte de la 15,18 lei până la 20 de lei! Preşedintele României a promulgat legea

Klaus Iohannis a organizat o conferință de presă, joi seara, prilej cu care a anunțat că va organiza o nouă rundă de consultări cu partidele parlamentare, pentru a desemna un premier cât mai repede.

Klaus Iohannis, decizie după retragerea lui Cîțu

Șeful statului a declarat, în cadrul conferinței de presă, că Florin Cîțu a luat o decizie înțeleaptă în momentul în care și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat.

„Este o hotărâre care dovedește o maturitate politică. Vreau să subliniez că această decizie nu schimbă faptul că România are un Guvern care funcționează, care a dovedit că funcționează cu toată responsabilitatea”, a declarat șeful statului.

Iohannis a mai spus că măsurile luate de guvernul interimar au dus la  limitarea răspândirii coronavirusului în România, declarând că trebuie găsită o decizie urgentă la criza politică actuală.

„Datorită acestor măsuri, chiar dacă mai drastice, în România numărul infecțiilor a răma destul de mic. Suntem cu toții responsabili să găsim cât mai urgent o soluție democratică”, a subliniat Iohannis.

Șeful statului cere un guvern nou până la finalul săptămânii viitoare

„Așadar, am decis convocarea consultărilor cu partidele parlamentare pentru mâine, începând cu ora 13:00. Nu avem niciun moment de pierdut”, a precizat președintele României.

Iohannis a mai adăugat faptul că este nevoie de un Executiv cu drepturi depline cât mai repede, care să lucreze cu șeful statului în vedea luării unor măsuri împotriva COVID-19.

Săptămâna viitoare Parlamentul trebuie să acorde vot de învestire unui guvern cu puteri depline, împreună cu care să mă pot dedica 100% luptei împotriva coronavirusului, prioritatea zero în aceste zile este protejarea oamenilor”, a mai spus Klaus Iohannis.

Vă reamintim că Florin Cîțu, premierul desemnat, și-a depus, joi, mandatul, cu puțin timp înainte de reunirea plenului din Parlament, care trebuia să voteze noul guvern.

Joi, administrația prezidențială a anunțat că a luat act de decizia lui Florin Cîțu de a-și depune mandatul de prim-ministru desemnat.

„Domnul Florin Vasile Cîțu și-a depus astăzi mandatul de prim-ministru desemnat.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de această decizie și urmează să facă o declarație de presă în cursul acestei ser”, specifica Administrația Prezidențială.

Mesajul lui Florin Cîțu

„Un mesaj important pentru români.

Astăzi am luat decizia să-mi depun mandatul de Prim-Ministru desemant Președintelui României.

Gestul meu trebuie interpretat în contextul prin care trece astăzi România.

Sunt un om de partid și înțeleg să fiu alături de partid și de Președintele lui în momentele dificile.

Cred cu tărie că pentru avea succes, în alegerile care vin, Președintele partidului trebuie să fie și Prim-Ministru.

Decizia Președintelui Klaus Iohannis de a mă desemna pentru funcția de Prim-Ministru a fost o onoare. Însă ea a fost luată în contextul în care alegerile anticipate erau o soluție agreată de majoritatea partidelor. Această variantă nu mai există astăzi.

Cu responsabilitate, transparență și profesionalism am luat această decizie.

Este o decizie la care am reflectat mult în ultimul timp urmărind evoluția situației prin care trece România astăzi.

Rămân la finanțe. Avem multă treabă de făcut pentru perioada dificilă care urmează.

Mulțumesc pentru încredere și susținere” a scris Florin Cîțu pe Facebook, la scurt timp după anunțul că și-a depus mandatul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×