Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat legea prin care magistrații nu se vor mai putea pensiona anticipat. Șeful statului a dat cu pixul și peste abrogarea recursului compensatoriu, astăzi.
Klaus Iohannis a promulgat legea care amână pensionarea anticipată a magistraților până în 2022
Potrivit legii, pensionarea anticipată a magistraților se amână până la data de 1 ianuarie 2022. În acest fel, se menține în următorii o vechime minimă de 25 de ani.
Mai mult, numărul judecătorilor în completele inferioare va crește de la doi la trei, în urma scandalurilor privind completurile de judecată din ultimii doi ani.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, solicitase asta în prima apariție publică după instalarea cabinetului Orban
Legea trimisă la președintele țării astăzi a fost votată în Senatul României de parlamentarii de la PNL și USR.
„Am votat pentru această lege, deoarece este necesară prorogarea termenelor respective pentru evitarea colapsului sistemului judiciar”, a declarat senatorul Vlad Voiculescu (PLUS) după ce a votat amânarea pensionării anticipate a magistraților.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
„În opinia USR, această dispoziţie a pensionării anticipate a magistraţilor ar trebui abrogată şi nu prorogată. Este ridicol însă că PSD spune că salvează România de colapsul sistemului judiciar, în condiţiile în care tocmai social-democraţii au provocat acest colaps”, a mai spus Voiculescu.
„Cerem Parlamentului să adopte această prorogare până la încheierea actualei sesiuni. Săptămâna viitoare vom participa la şedinţa Comisiei Juridice din Senat şi sper într-o soluţie bună pentru sistemul judiciar”, era solicitarea explicită a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.
„Am fundamentat această poziţie atât pe analiza internă la nivelul conducerii ministerului, cât şi pe baza consultărilor pe care le-am desfăşurat şi le desfăşurăm în continuare în sistemul judiciar. Ministerul are în această privinţă o poziţie comună cu cea exprimată de CSM, care ne-a comunicat şi în scris un punct de vedere“, a mai spus Predoiu în prima conferință de preluare a mandatului, după instalarea guvernului Orban, conform românia.europaliberă.org.