DIICOT a împlinit 15 ani de la înființare iar ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a fost unul dintre invitați la reuniunea organizată cu acest prilej. Predoiu a purtat și o scurtă cuvântare unde a ținut să precizeze că va promova desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților. De asemenea, el a atras atenția că șeful CSM trebuie ales cu o majoritate, nu la limită.
Cătălin Predoiu a lăudat DIICOT pentru activitatea pe care a avut-o de-a lungul anilor
Ministrul Justiției a ținut mai întâi să felicite DIICOT pentru cei 15 ani de activitate într-un domeniu cheie pentru siguranța cetățenilor, combaterea crimei organizate și a traficului de droguri și terorismului, se arată într-un comunicat trimis de Mediafax.
„Cu aproape 10.000 de dosare soluţionate, din care peste 1500 cu trimiteri în judecată a peste 3000 de inculpaţi, DIICOT punctează la capitolul eficiență, cu o rată de 16,5% trimiteri în judecată raportat la numărul de investigaţii, cea mai bună performanţă în cadrul Ministerului Public;
Este important ca DIICOT să se concentreze pe stocul de dosare şi să continue performanţele, inclusiv în cazuri complexe şi sensibile din perspectiva interesului cetăţenilor faţă de combaterea infracţionalităţii”, a spus Predoiu, la aniversarea DIICOT.
Cătălin Predoiu a anunțat că „va promova desființarea SIIJ”
Cătălin Predoiu a mai vorbit, în discursul său, și despre Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ): „Ministerul Justiției va promova desfiinţarea SIIJ, pentru motive pe care le-a arătat public în numeroase ocazii, inclusiv pentru cele care ţin de opţiunile magistraţilor consultaţi şi criticile formulate în rapoartele de ţară”, se arată în sursa citată.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
De asemenea, Ministerul Justiției este de părere că ar fi „extrem de pozitiv” ca viitorul preşedinte al CSM să fie ales în urma unei majorităţi generate de magistraţii din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de Ministrul Justiţiei. Acest lucru ar răspunde şi criticilor/recomandărilor din cadrul Raportului MCV.
„Ministerul Justiției îşi exprimă speranţa că până la următoarele şedinţe de Secţie de judecători şi de Plen, magistraţii din CSM să dea dovadă de dialog, înţelepciune şi moderaţie şi să genereze o majoritate largă care să aleagă un nou preşedinte al CSM; Ministerul Justiției consideră că ieşirea din blocajul CSM este o condiţie pentru a se putea aborda temele esențiale ale anului 2020, modificarea Legilor justiţiei şi ale Codurilor Penale, îmbunătăţirea Raportului de ţară”, a mai punctat Predoiu în discursul său.
Ministrul Justiției a mai spus că, începând cu februarie 2020, va demara un proces de evaluare a reparaţiilor care trebuie aduse Legilor justiţiei şi Codurilor penal şi de procedură penală. În viziunea Ministerului Justiției, proiectele trebuie să includă recomandările Raportului MCV, GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia.