Klaus Iohannis a promulgat azi Legea Ciuhodaru, iar medicul care a propus-o afiră că pacienții vor urma să aibă noi drepturi. În acest context, cazurile de malpraxis se anunță a fi mai ușor de soluționat.
Noi drepturi vor putea să își facă loc pentru pacienți, inclusiv accesul facil(și nerestricționat) la cel puțin o a doua opinie medicală. Pacienții vor putea desemna direct fișa de observație a persoanei care poate avea acces la informațiile necesare medicale.
Klaus Iohannis a promulgat azi Legea Ciuhodaru!
Klaus Iohannis a anunțat că azi a promulgat Legea Ciuhodaru. Aceasta prevede că toți pacienții vor putea desemna gratuit, fără alte acte suplimetare, în foaia de observație o persoană care poate să aibă acces la informațiile medicale. Pe baza documentelor deja depuse, persoana în cauză poate alege o altă opinie medicală din țară sau din străinătate. „Motivele demersului meu legislativ sunt clare: Actuala lege a malpraxisului apără mai mult societățile de asigurare și spitale în detrimentul pacienților și sub diferite pretexte spitalele refuză (mai ales în caz de deces) accesul la foaia de observație/date medicale (cazul Toni Tecuceanu e celebru și e în discuția forurilor judiciare internaționale) a oricărei rude/persoane dacă nu există alte acte/precizări legale. Până azi malpraxisul se îngropa împreună cu pacientul!”
Ce spune Tudor Ciuhodaru
„Am depus un proiect de lege prin care ATI, UPU, Salvare si SMURD, toti cei care efectueaza activitate medicala de urgenta in conditii grele si extrem de dificile sa se poata pensiona-doar daca vor- la 55 de ani, fara penalizare, similar altor meserii cu munca grea, Vor beneficia de aceasta pensie de serviciu toti cei ce indeplinesc, cumulativ, urmatoarele conditii: a) au varsta minima de 55 de ani; b) au o vechime de cel putin 20 de ani in activitatea medicala. „
Argumente pentru demersul legislativ:
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Activitatea medicală din aceste domenii are același specific
E vorba de munca grea, suprasolicitare, stres, riscuri similare.
Acest tip de muncă dificilă e recunoscut deja prin sporurile acordate în toate aceste activități ce deservesc urgențe-
Reglementările trebuie să cuprindă toate aceste tipuri de servicii de urgența pentru a nu crea discriminari.
Vârsta de 55 de ani e pentru a realiza același statut cu alte domenii medicale în care activitatea este considerată dificilă precum radiologia.