Klaus Iohannis a prezentat bilanţul primului mandat de preşedinte: „Cea mai mare realizare a fost menţinerea României pe direcţia europeană”

Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
19/12/2019, 18:28
Klaus Iohannis a prezentat bilanţul primului mandat de preşedinte: „Cea mai mare realizare a fost menţinerea României pe direcţia europeană”
Klaus Iohannis a prezentat bilanţul primului mandat de preşedinte: "Cea mai mare realizare a fost menţinerea României pe direcţia europeană" foto: hepta.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut o sinteză a celor mai importante realizări ale sale din primul mandat de şef al statului. Acesta a ţinut o declaraţie de presă în care a realizat un scurt bilanţ al activităţii sale prezidenţiale.

Bilanţul lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a spus că a reuşit să ducă bugetul Apărării la 2% în urma discuţiilor cu partidele şi că pe politică externă s-a axat pe creşterea rolului României în NATO şi UE şi extinderea şi întărirea parteneriatului strategic în SUA. Totodată, şeful statului a spus că acţiunile sale au zădărnicit acţiunile PSD în domeniul justiţiei (OUG 13, aministia şi graţierea).

Preşedintele a spus că a dorit să facă această prezentare după alegerile prezidenţiale, pentru că un astfel de demers este insituţional şi nu trebuie pus în campania electorală. „Au fost 5 ani cu provocări majore, dintre care cea mai gravă a fost pericolul ca România să iasă de pe traiectoria europeană”, a declarat acesta.

Cele mai importante declaraţiile ale lui Klaus Iohannis:

– Cea mai mare realizare a mandatului meu a fost menținerea României pe direcția europeană.

– Mandatul ca președinte l-am primit din partea cetățenilor și de aceea este necesar un exercițiu de transparență.

– La începutul mandatului, am inițiat consultări cu partidele parlamentare care s-au concretizat cu creșterea bugetului dedicat apărării la 2 la sută din PIB.

– În plan extern, m-am axat pe cele trei coordonate: creșterea rolului României în NATO și UE, și extindrea și întărirea parteneriatului strategic cu SUA.

– Vizita pe care am făcut la Casa Albă, în 2017, a fost prima a unui șef de stat din Europa de Est în mandatul lui Donald Trump.

– În ultimii 3 ani s-a încercat acapararea întregului stat român și șubrezirea lui, prin atacarea justiției. Pentru contracararea acestor forțe nedemocratice, am uzat de toate mecanismele constituționale.

– Bilanțul acțiunilor întreprinse de mine vorbește de la sine: OUG 13 nu a intrat în vigoare, amnistia și grațierea nu au fost obținute, codurile favorabile infractorilor nu au intrat în vigoare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×