Klaus Iohannis a prezentat bilanţul primului mandat de preşedinte: „Cea mai mare realizare a fost menţinerea României pe direcţia europeană”

Catalin Nae   
în Stiri de ultima ora
19/12/2019, 18:28
Klaus Iohannis a prezentat bilanţul primului mandat de preşedinte: „Cea mai mare realizare a fost menţinerea României pe direcţia europeană”
Klaus Iohannis a prezentat bilanţul primului mandat de preşedinte: "Cea mai mare realizare a fost menţinerea României pe direcţia europeană" foto: hepta.ro

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut o sinteză a celor mai importante realizări ale sale din primul mandat de şef al statului. Acesta a ţinut o declaraţie de presă în care a realizat un scurt bilanţ al activităţii sale prezidenţiale.

Bilanţul lui Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a spus că a reuşit să ducă bugetul Apărării la 2% în urma discuţiilor cu partidele şi că pe politică externă s-a axat pe creşterea rolului României în NATO şi UE şi extinderea şi întărirea parteneriatului strategic în SUA. Totodată, şeful statului a spus că acţiunile sale au zădărnicit acţiunile PSD în domeniul justiţiei (OUG 13, aministia şi graţierea).

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Preşedintele a spus că a dorit să facă această prezentare după alegerile prezidenţiale, pentru că un astfel de demers este insituţional şi nu trebuie pus în campania electorală. „Au fost 5 ani cu provocări majore, dintre care cea mai gravă a fost pericolul ca România să iasă de pe traiectoria europeană”, a declarat acesta.

Cele mai importante declaraţiile ale lui Klaus Iohannis:

– Cea mai mare realizare a mandatului meu a fost menținerea României pe direcția europeană.

– Mandatul ca președinte l-am primit din partea cetățenilor și de aceea este necesar un exercițiu de transparență.

– La începutul mandatului, am inițiat consultări cu partidele parlamentare care s-au concretizat cu creșterea bugetului dedicat apărării la 2 la sută din PIB.

– În plan extern, m-am axat pe cele trei coordonate: creșterea rolului României în NATO și UE, și extindrea și întărirea parteneriatului strategic cu SUA.

– Vizita pe care am făcut la Casa Albă, în 2017, a fost prima a unui șef de stat din Europa de Est în mandatul lui Donald Trump.

– În ultimii 3 ani s-a încercat acapararea întregului stat român și șubrezirea lui, prin atacarea justiției. Pentru contracararea acestor forțe nedemocratice, am uzat de toate mecanismele constituționale.

– Bilanțul acțiunilor întreprinse de mine vorbește de la sine: OUG 13 nu a intrat în vigoare, amnistia și grațierea nu au fost obținute, codurile favorabile infractorilor nu au intrat în vigoare.

Închide ×