Klaus Iohannis a convocat o şedinţă CSAT miercuri: Nu avem nici un caz de coronavirus

Ana Necula   
în Stiri de ultima ora
24/02/2020, 22:53
Klaus Iohannis a convocat o şedinţă CSAT miercuri: Nu avem nici un caz de coronavirus
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a convocat CSAT Foto: HEPTA

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va convoca şedinţa CSAT miercuri, de la ora 14.00, pentru a discuta măsurile ce trebuie luate în contextul coronavirusului.

Klaus Iohnnis a precizat că momentan, în România, nu a fost raportat niciun caz de coronavirus

Preşedintele a susţinut că situaţia în Italia a generat şi generează multă îngrijorare, mai ales în rândul românilor, astfel că, în acest context, a decis să convoace CSAT.

Lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce privește numărul de cazuri din Italia. Situaţia a generat şi generează în continuare multă îngrijorare în rândul românilor şi e de înţeles, dat fiind legăturile strânse cu această țară și comunitățile de români care locuiesc acolo. Eu sunt în contact permanent cu instituţiile responsabile pentru a monitoriza ce se întâmplă în zonele aflate în carantină. Nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiţi dacă lucrurile vor evolua negativ. Ca atare, am decis să convoc CSAT miercuri, 26 februarie, ora 14.00 pentru a discuta strategia de combatere a unei potenţiale epidemii la nivel naţional„, a spus Klaus Iohannis.

Autorităţile române au luat măsurile care se impun, dar trebuie să insiste pe măsurile de comunicare eficientă. Fac un apel la calm către cetăţeni şi îi îndemn să se informeze coresct, să respcte normele de igienă şi să respecte sfaturile medicilor. Fac un apel la mass-media să evite senzaţionalul, care poate genera şi apmplifica sentimentul de panică din rândul populaţiei„, a mai spus preşedintele.

În Italia, lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce privește epidemia de coronavirus: 11 localităţi se află în carantină, şapte oameni au murit, iar numărul persoanelor infectate a ajuns la 229, anunţă Serviciul de Protecţie Civilă.

În Lombardia sunt peste 170.000 de români.

OMS: Lumea trebuie să se pregătească de o pandemie

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a făcut apel ca lumea să se pregătească pentru „o eventuală pandemie” cu noul coronavirus,

Trebuie să ne concentrăm pe izolarea (epidemiei), făcând tot posibilul pentru a ne pregăti de o eventuală pandemie„, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Vorbim de pandemie în cazul propagării la nivel mondial a unei noi maladii. (…) Impactul sau gravitatea tind să fie mai ridicate în cazul unei pandemii, în parte cauzată de proporţia mai importantă a populaţiei fără nicio imunitate preexistenţă împotriva virusului„, se precizează pe site-ul OMS.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×