Klaus Iohannis a câștigat un nou mandat la Cotroceni! Ce atribuții are președintele României

Klaus Iohannis a câștigat un nou mandat la Cotroceni! Ce atribuții are președintele României
Ce atribuții are președintele României, potrivit Constituției *foto: hepta.ro

Klaus Iohannis a câștigat clar alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, după ce a trecut de Viorica Dăncilă cu un procentaj care trece de 65%. Va fi al doilea mandat pentru fostul primar al Sibiului, după cel din perioada 2014-2019, obținut în urma victoriei în fața lui Victor Ponta.

Chiar dacă funcția de președinte reprezintă cea mai mare demnitate din statul român, atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate. El nu poate face autostrăzi, nu poate mări salarii și pensii și nici să construiască spitale. De altfel, atribuțiile președintelui sunt prevăzute în Constituția României, între articolele 80 și 101.

Care sunt atribuțiile lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României

Astfel, potrivit articolului 80 din Constituția României, Klaus Iohannis este garantul independenței naționale, veghează la respectarea Constituției României și are un rol de mediator între puterile statului, dar și între stat și societate. El are atribuții limitate pe politică internă, dar ceva mai extinse în domeniul politicii externe și al apărării.

Astfel, în ceea ce privește politica internă, Președintele este cel care desemneaz[ un candidat pentru funcția de premier, după consultările cu partidele parlamentare, pentru ca apoi să numească un Guvern pe baza votului de încredere din parlament. În cazul unei remanieri guvernamentale a postului, Președintele revocă şi numeşte, la propunerea prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului.

Președintele are atribuții mai importante în domeniul apărării și al politiii externe

În ceea ce privește politica externă, președintele Klaus Iohannis are atribuții mai extinse. El este cel care încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului. De asemenea, președintele acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.

În cee ace privește apărarea, președintele țării este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. El poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate.

În cazul în care țara are parte de o agresiune armată, Președintele ia măsuri pentru respingerea sa și le aduce la cunoștință Parlamentului. Dacă nu se află în sesiune, atunci legislativul se convoacă de drept în 24 de ore de la declanșarea agresiunii, se arată în articolul 92 al Constituției.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×