ISU nu a dat aviz pentru Catedrala Mântuirii Neamului! Ce riscă Patriarhia

Mirela Apostol    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
24/11/2018, 11:36
ISU nu a dat aviz pentru Catedrala Mântuirii Neamului! Ce riscă Patriarhia GALERIE FOTO
Catedrala Mântuirii Neamului, sfinţită fără să aibă avizul ISU

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfinţită duminică, în cadrul unui eveniment care se anunţă grandios. Peste 30.000 de oameni vor lua parte la manifestarea religioasă, fiind aşteptate peste 700 de autocare din întreaga ţară, care să aducă oamenii în Capitală. Înainte de sfinţire, purtătorul de cuvânt al Inpsectoratului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat că nu există aviz din partea instituţiei.

Desfăşurarea evenimentului în incinta şantierului, construcţia nefiind finalizată, se va realiza exclusiv pe răspunderea propietarului, fără să existe aviz din partea ISU. Daniel Vasile a oferit detalii cu privire la acest aspect:

Ce spune Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov

„Între Patriarhie şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a fost o informare făcută cu privire la faptul că se va întâmpla un eveniment, iar Inspectoratul a comunicat faptul că a luat la cunoştinţă şi că, având în vedere că este o clădire la care nu este terminată recepţia, organizatorul evenimentului îşi asumă întreaga resposabilitate pentru toate tipurile de evenimente care se pot întâmpla. Noi le-am dat un set de reguli şi măsuri şi le-am spus că evenimentul se organizează pe propria răspundere.

Nu este exclus ca, pe durata evenimentului de duminică, să fie şi un control, iar, dacă este cazul, inspectorul care va merge în zonă poate aplica amenzi sau nu. Legea 307/2006 prevede faptul că punerea în funcţiune a acestor clădiri fără obţinerea avizului sau a autorizaţiei la incendiu se sancţionează cu amendă între 2.500 şi 5.000 de lei”, informează Inspectoratul.

ISU nu a dat aviz pentru Catedrala Mântuirii Neamului

„Am luat la cunoştinţă, la nivelul ISU, despre intenția organizării acestui eveniment şi despre numărul ridicat de participanţi. Totuşi, desfăşurarea evenimentului în interiorul șantierului se face exclusiv pe răspunderea proprietarului, a organizatorului.

Suntem în alertă şi avem un plan de măsuri bine pus la punct. Unitatea de pompieri este la mai puţin de un kilometru distanţă, avem şi echipaje de stingere, şi echipaje SMURD, iar la nivelul instituţiei a fost desemnat un ofiţer responsabil de monitorizarea misiunii şi de evoluţia acesteia”, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU, pentru recorder.ro.

Imagine realizată din dronă cu Catedrala Mântuirii Neamului, înainte de sfinţire, organizată duminică
Imagine realizată din dronă cu Catedrala Mântuirii Neamului, înainte de sfinţire

Astăzi, preşedintele României, Klaus Iohannis, va lipsi de la evenimentul de sfinţire, motivând că are agenda încărcată: „Preafericirea Voastră, Vă mulţumesc pentru calda invitaţie de a participa la ceremonia de sfinţire a Catedralei Mântuirii Neamului. Din păcate, din motive care ţin de agenda europeană, nu voi putea lua parte la evenimentul de duminică, 25 noiembrie 2018. Sfinţirea Catedralei Mântuirii Neamului reprezintă, pentru credincioşii ortodocşi din ţară şi din diaspora, o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte.

Participarea Patriarhului Ecumenic Sanctitatea Sa Bartolomeu I, împreună cu ierarhi ai Bisericilor ortodoxe surori, arată legătura profundă care ne uneşte în spiritul credinţei şi al valorilor creştine pe care Biserica le cultivă în societate.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×