ISU confirmă. Videoclipul intervenției de la Colectiv, filmat chiar de pompieri: „Corpul de Control al Guvernului Cioloș nu a solicitat punctual imaginile”

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
24/10/2019, 13:34
ISU confirmă. Videoclipul intervenției de la Colectiv, filmat chiar de pompieri: „Corpul de Control al Guvernului Cioloș nu a solicitat punctual imaginile”
ISU a confirmat că imaginile de la Colectiv aparțin instituției. Sursa foto: b1.ro/ antena3.ro

Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general de la ISU București-Ilfov, a ieșit public pentru a da explicații despre videoclipul intervenției de la Colectiv difuzat astăzi de ziarul Libertatea. Acesta a confirmat că imaginile respective sunt unele oficiale, filmate chiar de pompieri, conform procedurii.

ISU confirmă că videoclipul intervenției de la Colectiv este unul oficial, neviciat

Adjunctul de la ISU a precizat că filmul întreg al operațiunii durează cinci ore și nu doar 20 de minute, cât a apărut în spațiul public. De asemenea, acesta a spus că nicio instituție a statului, de la Procuratură la Corpul de Control al Guvernului Cioloș nu a solicitat aceste imagini. Reprezentantul ISU susține că nu a decis publicarea imaginilor pentru că nu a făcut niciodată asta, la nicio operațiune de amploare.

„În legătură cu afirmațiile care s-au vehiculat, vă spun că structura foto-video a fost înființată în 1991 și de atunci a avut ca atribuție de serviciu înregistrarea imaginilor care sunt analizate ulterior. Ele nu se furnizează din oficiu în spațiul public. Sunt imagini cu protejarea datelor cu caracter personal, iar intervenția de la Colectiv a fost o tragedie care ne-a marcat pe toți. Sunt înregistrate de colegii noștri și nu sunt un film continuu de la momentul în care intervenția a debutat. Intervenția a durat 5 ore, iar imaginile sunt de doar 20 de minute”, a declarat Cristian Radu.

ISU Colectiv
Din imaginile apărute astăzi, reiese foarte clar că pompierii au fost depășiți de situație. Sursa foto: româniatv.net

Cristian Radu: Nimeni nu a solicitat imaginile

„La început, a fost întocmit un proces de evaluare a intervenției, iar apoi au fost comunicate toate datele și informațiile de interes operativ. Eu sunt șeful acestei structuri și vă afirm cu toată responsabilitatea că nu am ordonat nimănui ca imaginile să fie ascunse. Ele există în format original și vor fi puse la dispoziția oricărei structuri, nefiind viciate. Vă confirm că am solicitat ISU aceste imagini după momentul producerii evenimentului, în privința analizei și a valorificării datelor de interes operativ, având în vedere că nu am fost acolo”, a mai spus Radu.

„Solicitarea de la Corpul de Control al Guvernului Cioloș: noi am răspuns punctual la toate solicitările. Am pus la dispoziția toate aspectele care au privit intervenția tuturor resurselor, momentele la care s-a ajuns acolo, cine a condus intervenția, date privitoare la pacienți sau de la structurile SMURD, date privine persoanele decedate, toate acestea fac obiectul acestui raport. Imaginile nu au fost cerute punctual de Corpul de Control”, a mai spus acesta.

Toate aspectele care au privit modul de alertare și de acțiune s-au bazat pe modul de dispecerizare, toate datele care au venit, comunicate de acolo, conform lui Radu. Reprezentantul instituției a confirmat că a văzut acele imagini cu un colectiv de colegi. „Niciodată, din oficiu, nu dăm imagini care pot avea impact emoțional. Nimănui în spațiul public”, a precizat Radu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×