Isărescu: Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
25/09/2018, 09:12
Isărescu: Monedele virtuale nu pot fi oprite, dar pot fi reglementate
Mugur Isărescu, declarații despre criptomonedele virtuale

Mugur Isărescu, șef de bancă centrală, a afirmat că toate criptomonedele trebuie reglementate. Dacă acestea nu vor fi oprite, putem avea parte de un Caritas sau FNI. Guvernatorul băncii Naționale a României a dezbătut tema monedelor virtuale în prilejul lansării volumului academicianului Daniel Dăianu „Emerging Europe and the Great Ression”.

Guvernatorul BNR crede că Daniel Dăianu a făcut vizibil un pericol, anume cel că sistemul banca ar scăpa de sub control. Acest lucru ar putea indica o nouă criză economică.

Monedele virtuale trebuie reglementate

Cu ocazia prilejuită de lansarea volumului „Emerging Europe and the Great Ression”, al lui Daniel Dăianu, Mugur Isărescu a vorbit despre criptomonede. Guvernatorul BNR a depistat pericolul unei viitoare crize economice. „Eu nu-l simt că tinde coarda să insiste spre suprareglementare, dar, bazat pe înţelepciunea trecutului, ştie că de câte ori lumea a explodat a explodat fie din lipsă de reglementare sau dintr-o reglementare proastă.

Suprareglementarea este altceva. Să încerci să pui aşa tot felul de obstacole şi până la urmă ajungem la o definiţie a ce este aceea reglementare şi ce este suprareglementare. La fel vorbeşte Daniel (Daniel Dăianu – n.r.) despre monedele acestea, cryptocurrencies. Putem să le oprim? Nu avem cum să le oprim pentru că e tehnologie aici şi ea vine cu rapiditate, cu o grămadă de avantaje, dar să încercăm să le reglementăm, aşa cum spune şi Banca Centrală Europeană şi care este şi poziţia noastră.

În sfârşit, paranteză, poziţia noastră este pentru că suntem membri ai sistemului băncilor centrale europene, închid paranteza, dar soluţia aici este ca aceste cryptocurrencies să fie reglementate, altfel ne vom pomeni şi în acest domeniu, şi scuzaţi-mi comparaţia, cu un fel de Caritas, cu un fel de FNI, după care se vor căuta vinovaţi

. Şi vinovaţii de regulă în asemenea escrocherii – că sunt interne, internaţionale – tot timpul trebuie să fie cei care au încercat să reglementeze şi nu au putut sau nu au reglementat la timp sau au reglementat cu întârziere”, a declarat șeful Băncii Naționale a României.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×