Isărescu a spus cât aur are România, la raportul BNR pe 2017!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
29/06/2018, 14:51
Isărescu a spus cât aur are România, la raportul BNR pe 2017!
BNR, raport pe 2017. Romania are 307 tone de aur

Banca Națională a României a prezentat raportul pentru anul 2017! Un element foarte important a fost aurul României. Guvernatorul BNR a făcut declarații surprinzătoare.

”Aurul din rezerva României este păstrat în Banca Angliei, un custode solid din toate punctele de vedere. Plasarea în arbitraj sau în diverse operaţiuni pe pieţele internaţionale prezintă riscuri, având în vedere evoluţiile globale, astfel că am considerat că nu este oportun să efectuăm astfel de plasamente. Deci nu am făcut şi nici măcar nu ne-a trecut prin cap să jucăm aurul la păcănele, cum a spus recent un… personaj”, a declarat Mugur Isărescu, la conferinţa de prezentare a Raportului BNR pe anul 2017.

Isărescu a spus la raportul BNR pe 2017 că România are 307 tone de aur

Un capitol special din Raport analizează evoluţia rezervei de aur a României în perioada postdecembristă, arătând că aceasta a crescut cu 30 de tone între anii 1989 şi 2000, după care s-a menţinut constantă, greutatea totală actuală fiind de 307,3 tone.

Guvernatorul BNR a menţionat că „nu există riscuri sistemice”, stabilitatea financiară a ţării fiind „solidă” şi datoria externă fiind „scăzută şi în scădere”. De asemenea, rata creditelor neperformante în sectorul bancar a scăzut de la 22% la 6,7%, lucru care prezintă România ca „exemplul pozitiv al Europei”.

Raportul BNR arată că în 2017 banca centrală a obţinut un profit de 186 de milioane de lei, „din care 80% s-au dus la bugetul de stat”, a precizat Mugur Isărescu, arătând că profitul respectiv a fost obţinut „în principal prin administrarea rezervei internaţionale”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×