Iordania scoate armata pe străzi! Militarii trebuie să pună în aplicare restricţiile care să combată coronavirusul

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 17:51
Iordania scoate armata pe străzi! Militarii trebuie să pună în aplicare restricţiile care să combată coronavirusul
Iordania scoata armata pe străzi! Militarii trebuie să pună în aplicare restricţiile care să combată coronavirusul

Armata iordaniană a blocat accesul şi ieşirea din capitala Amman, iar cei 10 milioane de cetăţeni sunt supuşi restricţiilor de circulaţie, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului, conform Reuters, citat de Agerpres

Iordania scoata armata pe străzi! Militarii pun în aplicare restricţiile în ameninţarea de coronavirus

Militarii au instalat puncte de control al intrările în capitală, un oraş de trei milioane de locuitori. Este permis doar accesul vehiculelor care transportă mărfuri esenţiale şi persoane autorizate din alte provincii.

Generalul de brigadă Mukhles Al Mufleh a declarat presei că măsurile au fost luate pentru a se evita extinderea pandemiei de coronavirus. Guvernul nu a anunţat încă oficial interdicţia de circulaţie, însă le-a cerut cetăţenilor să rămână la domiciliu.

Prim-ministrul are puteri sporite

Forţele de securitate au anunţat că nerespectarea dispoziţiilor va fi pedepsită cu închisoarea. La câteva ore după ce Armata a început să se desfăşoare pe străzile capitalei, regele Abdullah a invocat o lege a apărării conform căreia premierul Omar Razzaz are puteri sporite.

La această reglementare se recurge în caz de război şi calamităţi, iar prim-ministrul poate lua decizii care în condiţii normale ar fi încălcări ale drepturilor politice şi civile, precum impunerea restricţiei de circulaţie.

Banca Centrală a Iordaniei a injectat 700.000.000 de dolari în economie

Iordania şi-a închis marţi frontierele maritime şi terestre cu Siria, Irak, Egipt şi Israel şi a suspendat toate cursele aeriene. Pot ieşi doar aeronavele de transport şi sunt permise în continuare livrările.

Majoritatea spaţiilor comerciale s-au închis miercuri după ordinul Guvernului. În afară de alimentare şi farmacii, totul s-a închis. Poliţia a aplicat sigilii magazinelor care nu au respectat deciziile autorităţilor.

Au fost închise şcolile, transportul public este oprit şi rugăciunile în moschei au fost interzise. Majoritatea angajaţilor au fost izolaţi în caselele lor, indiferent dacă lucrau la privat sau la stat.

Banca Centrală a Iordaniei a injectat săptămâna aceasta în economie lichidităţi în valoare de circa 700.000.000 de dolari, prin reducerea dobânzilor şi a rezervelor obligatorii ale băncilor şi amânarea achitării creditelor.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×