Ion Iliescu, scandal cu jurnaliștii „Le Figaro”! Fostul președinte neagă tot

Silviu Ghering    Maria Cristina   
în Stiri de ultima ora
18/12/2018, 09:22
Ion Iliescu, scandal cu jurnaliștii „Le Figaro”! Fostul președinte neagă tot
Ion Iliescu versus „Le Figaro”! Fostul președinte negă tot
Scandalul Ion Iliescu versus Le Figaro continuă. În urma unui interviu acordat publicației franceze, Ion Iliescu face dezvăluiri și acuzații incendiare despre politicieni importanți de la noi din țară. Fondatorul PSD, Ion Iliescu, dezvăluie în interviu care sunt cauzele pentru care social-democrații sunt într-o criză politică. Cea mai gravă de până acum. Reportajul se numește „România, țara unui singur partid”, iar jurnaliștii de la Le Figaro dețin și o înregistrare a interviului.

Ion Iliescu a negat tot ce au spus jurnaliștii „Le Figaro”

Ion Iliescu contestă ce s-a scris în celebra publicație susținând că nu afăcut astfel de declarații.  Jurnalistul Paul Cozighian spune că are înregistrarea pe care o va face publică dacă va fi nevoie. Asta după ce fostul președinte Iliescu a dezmințit afirmațiile apărute în Le Figaro. 

Pe blogul său, Ion Iliescu dezminte declarațiile care îi sunt atrivuite în articol, dar nu neagă că ar fi vorbit cu jurnaliștii publicației franceze. „Este o perioadă dificilă, confuză pentru partid, care trece prin cea mai gravă criză politică a sa”,  ar fi declarat Ion Iliescu pentru Le Figaro. Despre Liviu Dragnea spune că „situație personală, cu problemele lui juridice, a dat naștere unor fracturi” în PSD.

Ion Iliescu îl critică pe Klaus Iohannis

Fostul Președinte Iliescu îl critică public și pe Klaus Iohannis, despre care a spus că „în loc să-și asume rolul de moderator, a incitat strada și a provocat această anarhie”, referindu-se la momentul protestelor din ianuarie 2017, când președintele a ieșit în stradă cu oamenii.

„Moștenitor al Partidului Comunist, PSD aproape a domnit peste România. Liderul său actual, Liviu Dragnea, administrează țara în funcție de propria sa agendă judiciară. Ordonă, iar partidul, de o disciplină stalinistă, execută. Iar Bucureștiul, care va prezida Uniunea Europeană începând de la 1 ianuarie, i se supune” – așa începe articolul din „Le Figaro”.

Continuând astfel „Cu el a început totul și tot cu el a continuat. Ion Iliescu, omul care a făcut să cadă regimul lui Ceaușescu în 1989, după care a păstrat toată puterea timp de un deceniu, a lăsat țării sale o instituție care, chiar și azi, structurează România și o ancorează, mai mult decât alți vecini ai săi din Europa de Est, în trecutul comunist: Partidul Social Democrat. După ce și-a schimbat de mai multe ori numele, așa se numește azi această formațiune construită pe modelul partidelor leniniste de odinioară, cu aceeași disciplină ce le permite liderilor săi să-și impună punctele de vedere întâi în fața tovarășilor lor, apoi în societate și apoi în statul în care se infiltrează puternic. Din 1989, PSD nu a părăsit complet puterea decât patru ani, între 1996 și 2000, iar în 2004 pentru o altă perioadă de trei ani, când a rămas totuși prima forță din Parlament. Această formațiune a dominat, prin urmare, România timp de 22 din cei 29 de ani care au urmat de la căderea Zidului Berlinului”.

Mesajul lui Ion Iliescu

„Fake news – Le Figaro”. Iată mesajul complet al fostului lider PSD:

„Am citit cu uimire amestecată cu dezgust un soi de compilație despre PSD și despre situația politică din România, apărută în Le Figaro. Uimire, pentru că Le Figaro a fost întotdeauna un ziar solid, care practica jurnalism de calitate. Dezgust, pentru că sunt citat cu lucruri pe care NU le-am declarat niciodată, nici ziarului Le Figaro, nici altcuiva.

Fiecare este liber să creadă ce dorește despre PSD, despre situația politică din România, despre istoria post-decembristă. Însă nu pot accepta să fiu implicat în lupte politice pentru putere absurde, fără nicio miză nici pentru PSD, nici pentru România. Realitatea prezentată în articol este caricaturală, iar declarațiile care mi se atribuie sunt parte a acestei lupte politice. Nu este intenția mea să particip la așa ceva. PSD este un partid matur și responsabil, care își va rezolva problemele conform statutului său și legilor țării.

In ultima perioada,  am ales să fiu cât mai puțin implicat în viața politică din PSD și din România. Iar când voi avea ceva de spus celor din PSD, o voi face direct, fără mijlocirea presei, române sau străine.

Nu cred că avem în față un fake news, ci un act de război mediatic. Ceea ce mi se pare la fel de inacceptabil ca și atribuirea unor afirmații care nu-mi aparțin. Regret că lucrurile au ajuns atât de jos în presă. Mi se pare că jurnalul îmi datoreaza scuze și rectificarea respectivelor afirmații”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×