Într-un interviu acordat recent, Ion Iliescu a rememorat momentele trăite în timpul Revoluției din 1989, făcând, totodată, o serie de precizări importante. La 30 de ani de la sângerosul eveniment care a eliberat România de sub tutela comunistă, fostul președinte a dezvăluit cine au fost, de fapt, „teroriștii”, principalul argument invocat în acele zile, dar și motivul pentru care soții Ceaușescu au fost executați atât de repede, chiar în ziua de Crăciun.
Ion Iliescu, dezvăluiri despre Revoluția din decembrie 1989
În opinia sa, starea de confuzie care se născuse în mintea cetățenilor români era provocată de un grup extrem de fidel fostului lider comunist, Nicolae Ceaușescu. De altfel, Iliescu susține că aceștia au stârnit și focurile fratricide, soldate cu zeci de victime.
„Era un grup legat nemijlocit de Ceaușescu și care erau responsabili până la moarte de viața lui Ceaușescu și ăștia s-au menținut pe pozițiile lor și asta a și creat aceste elemente de ciocniri, în primă fază.
Dar până la urmă a predominat poziția de ansamblu a Armatei și a ofițerimii, a corpului de comandă a Armatei, care i-a izolat chiar și pe cei care rămăseseră în jurul lui Ceaușescu. Și a fost factorul decisiv. Și s-a văzut că odată cu judecarea și execuția lui Ceaușescu au încetat confruntările militare”, a declarat Ion Iliescu pentru Mediafax.
Ce spune Iliescu despre „teroriștii” din acele zile
Chestionat în privința „teroriștilor”, unul dintre misterele rămase chiar și acum nedeslușite, la 30 de ani de la Revoluție, fostul președinte a subliniat că la acea vreme existau suspiciuni cum că indivizi străini, mai ales din țările arabe, ar fi fost implicați în sângerosul eveniment. Bănuielile nu au fost, însă, confirmate niciodată, afirmă Iliescu.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
„Asta reflectă situația în care ne aflam, lipsa totală de organizare pentru procesul la care asistam. Pentru procesul în care intrase viața în general, viața publică din societatea noastră, am putut constata faptul ca atare, dar în ultimă instanță faptul că, până la urmă, indiferent de unde erau, ce erau, că erau suspiciuni că erau străini, că veniseră niște arabi care fuseseră implicați.
Nu s-a putut nici asta dovedi, că aceia au acționat. Deci au fost oamenii legați de interesele clanului Ceaușescu, care s-au simțit datori să își îndeplinească misiunea lor pentru care fuseseră plătiți. În momentul în care au văzut că totul se prăbușește, au și dispărut. Și e păcat că nu au fost judecați ca atare”, a mai spus Ion Iliescu.
În ceea ce privește execuţia rapidă a soţilor Ceauşescu, chiar pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, fostul președinte a recunoscut că dictatorii trebuiau judecați în liniște de un tribunal special constituit, după un anumit timp de la evenimentele din decembrie 1989.
„E adevărat, din punct de vedere raţional, ar fi fost bine să avem o situaţie normală, să se constituie un tribunal, în condiţii fireşti care să judece în linişte şi cu o anumită distanţă. Numai că situaţia era dramatică în ţară. Nu aveam timp de aşa ceva.
De acea acţiunea rapidă şi organizarea judecăţii lui Ceauşescu, în condiţiile de atunci, unde erau ei (la Târgovişte). A fost o necesitate pentru a curma pierderile de vieţi omeneşti, s-a şi văzut că după proces şi execuţie au încetat toate confruntările militare.
Decizia a fost corectă. Şi era unica soluţie pentru a ieşi din această dramă şi tragedie pentru toţi”, a subliniat Ion Iliescu, precizând că singura sa implicare în procesul și execuția Ceaușeștilor „ținea doar de condiţiile de improvizaţie în care acţionam”.
„Asta e altceva, dar în acelaşi timp ni s-a impus această situaţie şi s-a dovedit până la urmă calea de ieşire dintr-o situaţie dramatică în care era ţara. Dovadă că imediat după proces au încetat orice fel de confruntări şi am putut să ne organizăm altfel viaţa”, a mai spus Iliescu.