Klaus Iohannis a avut o discuție pe tema viitorului buget al Uniunii Europene cu Charles Michel, președintele Consiliului European, și cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, dar președintele României a estimat că nici după întâlnirile separate pe care cei doi oficiali europeni le-au avut cu membrii Consiliului nu s-au făcut progrese importante pe această temă.
Dezacord între statele UE
Președintele Iohannis a spus că unele doleanțe exprimate mai demult de România au fost luate în considerare în ultima propunere de buget, însă schița pe care s-a discutat la Consiliul European este departe de a întruni acordul unanim ale șefilor de stat și de guvern din Consiliul European.
”Atât preşedintele Charles Michel, cât şi preşedinta Ursula von der Leyen au fost deschişi propunerilor noastre şi, după ultima discuţie pe care am avut-o acum câteva săptămâni cu preşedintele Consiliului, au apărut modificări în propunerea de buget care vin în întâmpinarea solicitărilor noastre. Este o parte din negociere, dar până când nu avem unanimitate pe buget nu avem buget, avem doar discuţii şi propuneri”, a spus preşedintele Iohannis înainte de a doua rundă de discuții din Consiliul European.
Chiar dacă Michel și von der Leyen au încercat să deblocheze situația prin discuții separate cu fiecare membru al Consiliului, Iohannis crede că va mai dura până când aceștia se vor pune de acord, cel mai probabil fiind nevoie de încă un Consiliu European.
”Aceste discuţii au durat până la ora 6,00 când am intrat eu cu echipa mea la negocieri, însă rezultatul este, cel puţin până în momentul acesta, dezamăgitor. Nu pot să spun că s-au făcut progrese, poziţiile nu s-au apropiat şi astăzi, peste câteva minute, intrăm iarăşi într-o şedinţă în plen şi încercăm să vedem dacă putem să obţinem un progres în aceste negocieri (…) Ar fi bine să obţinem un progres, însă majoritatea dintre noi sunt – trebuie să recunosc – destul de sceptici”, a afirmat Klaus Iohannis.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Acesta a opinat că sunt puține lucruri pe marginea cărora se poate ajunge la un compromis în propunerea de buget al UE pe 2021-2027, făcută de către Charles Michel, astfel că mai probabil este să se facă o nouă propunere.
Ce vrea România
Iohannis a precizat că nu se pot face multe modificări pe actuala propunere de buget al UE făcută de preşedintele Consiliului European şi, în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere, trebuie elaborată alta. O nouă propunere ar necesita un alt summit al Consiliului European.
România este interesată să fie menținute alocări consistente pentru fondurile de coeziune și pentru politica agricolă comună, în condițiile în care un grup de stat mai bogate, în frunte cu Germania, vor să le reducă în favoarea investițiilor de mediu, în cadrul Green Deal.
”Eu am reiterat importanţa coeziunii pentru noi. Este vorba despre bani pe care îi investim în fiecare comunitate, sunt bani care ajung practic la fiecare român şi ne ajută să ajungem la un nivel de dezvoltare, un nivel de trai comparabil cu celelalte state din UE. Pe de altă parte, am subliniat încă o dată că politica agricolă comună este un pilon de bază, trebuie finanţat şi pentru România aceste fonduri sunt foarte importante, cu un accent special pe fondurile destinate dezvoltării rurale unde au apărut, în această propunere de buget, reduceri care ni se par prea mari”, a spus Iohannis.