Vești proaste pentru românii care stau la bloc. Întreținerea va fi mai scumpă în 2019

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
15/01/2019, 16:30
Vești proaste pentru românii care stau la bloc. Întreținerea va fi mai scumpă în 2019
Mulți tomâni care locuiesc la bloc ar putea fi puși în postura de a nu-și putea plăti întreținerea.

Odată cu venirea iernii, facturile, inevitabil, se scumpesc. Prețul energiei electrice și al gazelor din România va avea o tendință de majorare. În această situație sunt mulți români care locuiesc la bloc ar putea fi puși în postura de a nu-și putea plăti întreținerea. Din toamna aceasta, președinții de bloc au dreptul să le pună ipotecă pe locuință celor care au cel puțin trei restanțe. Astfel, președintele ori administratorul este obligat să ceară notarea în cartea funciară a datoriilor mai vechi de trei luni care ce trec de valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Ulterior, birourile de cadastru și publicitate imobiliară vor trece debitele în cartea funciară a locuințelor, pentru ca asociația de proprietari să poată avea atât ipotecă legală asupra apartamentelor, cât și asupra bunurilor aflate în interior. Pasul următor constă în înscrierea ipotecii, de către președintele de asociație, în cartea funciară, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție.

Întreținere mai scumpă în 2019

Din aceasta rezultă suma datorată cu titlu de restanță. În cele din urmă, ipoteca se radiază la cererea președintelui de bloc ori a proprietarului după ce s-a făcut dovada că s-a achitat restanța la întreținere. ”Modificările dacă nu sunt cunoscute de marea masă a populaţiei pot aduce prejudicii grave atât din punct de vedere financiar, moral sau de orice natură locatarilor care se pot trezi în situaţii critice, până într-acolo încât îşi pot pierde locuinţele.

Vești proaste pentru românii care stau la bloc. Întreținerea va fi mai scumpă în 2019
Vești proaste pentru românii care stau la bloc

Este ştiut că perioada de iarnă este foarte dificilă pentru mulţi locatari, cheltuielile cu întreţinerea depăşind de multe ori veniturile acestora. Noua lege nu face decât să pună multă presiune pe preşedinţii şi administratorii de blocuri şi implicit va crea situaţii conflictual”, a declarat Ottavio Șerbănescu, CEO Cresida. Cât despre cei care nu îndeplinesc noile sarcini, aceștia vor fi amendați.

Vești proaste pentru românii care stau la bloc. Întreținerea va fi mai scumpă în 2019
Din toamna aceasta, președinții de bloc au dreptul să le pună ipotecă pe locuință celor care au cel puțin trei restanțe

În data de 08.02.2018, Guvernul României a adoptat Ordonanța nr. 3/2018, privind măsurile fiscal-bugetare prin care se „asigură conservarea venitului net pentru angajaţii care lucrează part-time, atât din sistemul public, cât şi din privat.

Vești proaste pentru românii care stau la bloc. Întreținerea va fi mai scumpă în 2019
Prețul energiei electrice și al gazelor din România va avea o tendință de majorare

Mai exact, începând cu luna ianuarie 2018, persoanelor care au contract individual de muncă cu timp parţial li se vor reţine contribuţii de asigurări sociale şi asigurări sociale de sănătate raportate la venitul brut de care beneficiază, iar diferenţa până la nivelul contribuţiilor aferente salariului minim pe economie va fi suportată în numele angajatului de instituţia bugetară angajatoare sau de către angajatorul privat.”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×