Într-o comună din Botoșani, oamenii respectă cu sfințenie măsurile de distanțare socială: „Nu ne jucăm cu viața”

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
06/04/2020, 15:50
Într-o comună din Botoșani, oamenii respectă cu sfințenie măsurile de distanțare socială: „Nu ne jucăm cu viața”
Localnicii din comuna botoșăneană Vârful Câmpului ies din case doar pentru a primi mâncarea și restul de cumpărături din partea autorităților. Sursa foto: adevarul.ro

În timp ce în multe orașe ale țării autoritățile au parte de serioase bătăi de cap din cauza cetățenilor care ignoră total măsurile de distanțare socială impuse pentru stoparea răspândirii epidemiei de coronavirus, locuitorii din comuna botoșăneană Vârful Câmpului sunt un exemplu demn de urmat.

Locuitorii comunei din Botoșani stau în case de teama coronavirusului, în timp ce ulițele sunt dezinfectate periodic

Asta pentru că oamenii iau în serios fiecare dintre restricțiile anunțate și au de gând să rămână în case până ce primejdia va fi depășită. Între timp, primăria alocă cea mai mare parte a fondurilor locale pentru măsurile de prevenție necesare în această perioadă.

Concret, autorităţile locale din Vârful Câmpului dezinfectează zilnic satele comunei și au grijă ca bătrânii să primească mâncare, pentru a nu fi nevoiți să-și părăsească domiciliile. Totodată, încă dinaintea instituirii stării de urgență, toți localnicii întorși din străinătate au fost trimiși în izolare.

De mai bine de o lună, toate ulițele și străzile comunei sunt pustii. „Încă de la sfârşitul lunii februarie am început să luăm măsurile necesare.

Este în joc viaţa bunicilor, părinţilor şi a tuturor celor vulnerabili în faţa bolii. Acum nu mai contează decât să trecem cu bine peste această perioadă”, a declarat Maria Huțu, primarul din Vârful Câmpului, pentru adevărul.ro.

Măsurile au fost luate încă din 20 februarie, odată cu sosirea primului localnic din străinătate

Întoarcerea primului localnic din străinătate a fost momentul în care edilul a realizat că trebuie să instituie măsuri draconice pentru protecția celor vârstnici. A trecut mai bine de o lună de atunci, iar oamenii le respectă cu sfințenie. Fiecare locuitor a înțeles că trebuie să se izoleze la domiciliu pentru a-și proteja sănătatea.

La fel s-a întâmplat și cu familia de tineri sosită din vestul Europei. Cei doi au fost trimiși de urgență la domiciliu, iar dacă în comună se afla că s-a mai întors cineva, trebuia să se supună imediat acelorași restricții.

Echipele formate din asistenți sociali și alți angajați ai primăriei împreună cu asistenta medicală umblau pe la casele celor autoizolaţi pentru a se asigura că sunt bine. În plus, se ofereau să le facă cumpărăturile, asigurându-se astfel că nu pleacă din case.

Încă de la început am acţionat imediat. Cum aflam că se întorc, fiindcă la ţară veştile circulă repede, le puneam în vedere să se autoizoleze. Nu aveau cum să refuze fiindcă anunţam autorităţile.

Pe de altă parte, aici oamenii sunt cuminţi şi înţelegători. Ba chiar au învăţat regula, cum intrau în ţară mă sunau şi mă întrebau ce au de făcut. Echipele noastre îi supraveghează şi se asigură că totul este în ordine”, a mai spus edilul Maria Huțu.

În momentul de faţă, sunt în jur de 30 de persoane aflate în autoizolare şi nu există niciun caz de infectare cu noul tip de coronavirus. „Ne-a fost explicat, am înţeles că este grav. Şi aici oamenii sunt cuminţi, au ferme, muncesc pământul, au animale nu riscă să bolească sau să facă înmormântări.

Care-i prins că a călcat pe bec îi raportat. Aici nu ne jucăm cu viaţa“, a declarat un localnic din Vârful Câmpului. Totodată, oamenii susțin că nu vor ieși din case atât timp cât primăria le va asigura hrana necesară și se va ocupa de toate cumpărăturile.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×