Institutul Cantacuzino e pregătit de lupta împotriva coronavirusului. Comandantul Florin Oancea: ”Putem procesa 250 de probe pe zi”

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 16:32
Institutul Cantacuzino e pregătit de lupta împotriva coronavirusului. Comandantul Florin Oancea: ”Putem procesa 250 de probe pe zi”
Comandantul Institutului Cantacuzino, colonelul Florin Oancea, a anunțat că stabilimentul e pregătit de lupta împotriva coronavirusului

Comandantul Institutului Cantacuzino, colonelul Florin Oancea, a anunțat că stabilimentul e pregătit de lupta împotriva coronavirusului și urmează să primescă un nou nivel de clasificare.

Institutul Cantacuzino e pregătit de lupta împotriva coronavirusului

”Dacă înţelegem prin starea de operativitate a Institutului Cantacuzino în relaţia cu pandemia de COVID-19, marea problemă a omenirii, în acest moment, putem spune că Cantacuzino este pregătit, sută la sută. Starea de operativitate este de sută la sută pentru testarea în masă a persoanelor suspecte de infecţie cu SARS-COV2, aşa cum se numeşte virusul”, a declarat colonelul pentru revista Pro Patria, conform news.ro.

”De-asta trebuie să înţelegem diferenţa dintre boala care este COVID-19 şi virusul SARS-COV2, care a împânzit întreaga lume. Deci, Cantacuzino poate să sprijine autorităţile locale, atât Ministerul Sănătăţii cât şi direcţiile de sănătate publică în diagnosticarea infecţiei cu SARS-COV2”, a spus comandantul Institutului Cantacuzino despre pregătire în lupta împotriva coronavirusului.

”Capacitatea Institutului Cantacuzino este de a procesa în jur de 250 de probe pe zi. Au fost şi zile când, poate s-a lucrat 24 din 24 şi am ajuns, poate, spre 350 de probe pe zi. Însă, pentru a nu risca contaminarea personalului, pentru a nu risca rezultatul unui test, Cantacuzino poate, în momentul ăsta, 250 de probe pe zi”, a explicat Florin Oancea.

”Coronavirusul în sine nu este foarte agresiv”

Întrebat dacă Institutul Cantacuzino a primit invitaţia, de la OMS, pentru participarea la procedurile de testare pe COVID-19 şi semnificaţia acestui lucru, colonelul Florin Oancea a precizat: ”Trebuie să plecăm de la un lucru, nu ştiu dacă-l cunoaşte foarte multă lume, dar Institutul Cantacuzino, prin laboratorul pe care-l are şi fiind un institut de referinţă pentru gripă, într-adevăr, în relaţia cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii are acest titlu de Laborator de Referinţă pentru Gripă”.

”Plecând de la acest Laborator de Referinţă, în momentul acesta, Cantacuzino se află în proces de dezvoltare, organizare şi acreditare a unui nivel, un alt laborator care asigură biosecuritate de nivel 3, care să ne permită şi izolarea, secvenţierea acestui coronavirus. Iar dacă nu reuşim în timpul acestei pandemii, să reuşim în timpul viitor să cunoaştem  ce ne-a lovit. Asta ne propunem acum”, a continuat el.

”Avem specialiştii, bine, ar trebui să parcurgă o etapă de pregătire. Coronavirusul în sine nu este foarte agresiv, este poate un virus de nivel 2 care necesită o biosecuritate de nivel 2 dar, acest SARS-COV2, prin infecţiozitatea lui, prin rata mare de transmitere a fost, şi vedem acum, şi prin patogenitatea lui, a fost clasificat ca un virus care necesită o biosecuritate de cel puţin nivel 3. Cantacuzino, în momentul ăsta, este 2+, suntem, ne-a prins pandemia fix în procesul de acreditare către un laborator de biosecuritate de nivel 3”, a mai afirmat Oancea.

Comandantul Institutului Cantacuzino mai spune că pentru a putea produce vaccinuri, instituţia pe care o conduce trebuie să respecte anumite reguli de siguranţă: ”Toată lumea, când vorbeşte despre Institutul Cantacuzino vorbeşte despre vaccin. Deci Institutul Cantacuzino este asociat cu speranţa de vaccinuri în România. Pentru a produce aceste vaccinuri trebuiesc respectate anumite reguli de siguranţă, anumite reguli de bune practici medicale”.
”În momentul ăsta, Cantacuzino are dezvoltată, într-adevăr, partea experimentală de producere a acestor vaccinuri. Dar, pentru a produce, pentru a ieşi pe piaţă, trebuie să parcurgă aceste etape de verificare. Există o muncă de cercetare înainte să poţi să ieşi pe piaţă cu un anumit vaccin”, a încheiat Florin Oancea.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×