UPDATE. ANAF a oferit prima reacţie după ce a apărut informaţia că urmează să verifice veniturile obţinute de români din închirierea locuinţelor prin deplasarea la domiciliul acestora.
„ANAF nu face descinderi în apartamentele românilor. Referitor la articolele apărute în spațiul public, cu privire la posibilele acțiuni de control demarate de ANAF în perioada următoare, este important să facem următoarele precizări:
Agenția Națională de Administrare Fiscală nu are în prezent în derulare astfel de acțiuni de verificare. Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF dispune de o gamă largă de instrumente, astfel cum sunt definite de Codul de procedură fiscală.
Agenția Națională de Administrare Fiscală este dispusă să facă totul pentru a depista eventualele venituri nedeclarate ale cetățenilor români. Reprezentanții instituției au anunțat recent că inspectorii se pregătesc să-i verifice „la sânge” pe proprietarii de locuințe, această măsură fiind considerată necesară pentru combaterea evaziunii fiscale.
Ce locuințe sunt vizate de controalele ANAF
Pentru început, verificările vizează doar blocurile mai mari, în special în zonele considerate sensibile, însă acestea nu pot fi demarate decât în urma discuțiilor cu administratorii, urmând să fie notificaţi ulterior şi proprietarii asupra controalelor şi sancţiunilor ce pot fi aplicate.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Mai nou, obligativitatea proprietarilor de apartamente sau case supuse închirierii de a declara Fiscului veniturile obţinute a fost inclusă în Declarația Unică.
Pe de altă parte, cei care beneficiază de venituri obținute din chirii trebuie să încheie un contract între ei şi chiriaşi și să-l depună la ANAF în termen de 30 de zile de la semnare.
În cazul nedeclarării veniturilor respective, proprietarul în cauză va trebui să plătească impozitul şi contribuţia la asigurările sociale de sănătate datorate, dobânzile şi penalităţile de nedeclarare, potrivit informaţiilor transmise de ANAF.
98% dintre locuințele din România sunt în proprietate personală
Potrivit celor mai recente date oficiale, publicate în luna mai 2019 în „Strategia Naţională a Locuirii”, 98% din totalul locuinţelor din țara noastră sunt în proprietate personală. „Cifra oficială pentru locuinţele închiriate este de 3% din fondul imobiliar total.
Totuşi, estimările neoficiale situează cifra la 7-15% la nivel naţional şi 15-20% în oraşele mai mari precum Bucureşti şi Cluj. Cele mai multe tranzacţii de închiriere au loc informal.
Chiar dacă un contract este înregistrat, de multe ori chiria stipulată în contractul de închiriere este mult mai mică decât cea plătită efectiv de chiriaş proprietarului”, se arată în documentul citat.
Persoanele care obțin venituri din chirii trebuie să știe că nu mai au obligația de a înregistra contractele la ANAF. Depunerea acestor documente le-ar putea aduce, totuși, o serie de facilități, mai ales când vine vorba despre chiriașii rău-platnici. Concret, banii datorați pot fi recuperați mult mai ajutor, cu ajutorul Fiscului.