ING Bank, avertisment pentru toţi românii: “Deficitul bugetar va depăși limita admisă de UE”

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
31/10/2019, 10:51
ING Bank, avertisment pentru toţi românii: “Deficitul bugetar va depăși limita admisă de UE” GALERIE FOTO
ING Bank crede că o să existe un deficit bugetar mare. Sursa foto - facebook

ING Bank a lansat un avertisment pentru toţi românii. Conform bancarilor, deficitul bugetar se va situa anul acesta la 3,4% PIB. Asta înseamnă că vom fi peste limita de 3% admisă în UE. Analiștii ING spun că prognoza pentru deficit a fost revizuită la 3,4% de la 3%, cât anticipa banca anterior, după ce ritmul deteriorării finanțelor publice a accelerat în a doua parte a anului. Culmea, la nouă luni Ministerul Finanțelor a anunțat un deficit de 2,62% din PIB.

ING Bank, avertisment pentru toţi românii

Banca a oferit și o explicație despre creșterea deficitului și indică ritmul de creștere a veniturilor care nu a reușit să țină pasul cu majorarea cheltuielilor. Actualul guvern interimar nu mai are motivație și forță să țină deficitul în limita de 3%, atrag atenția economiștii. Mai mult de atât, cel care are șanse mari să fie desemnat ajungă premier, Ludovic Orban a declarat că, potrivit datelor execuției bugetare la 9 luni, viitorul Guvern nu se poate angaja să mențină ținta de deficit bugetar la 3%.

De altfel, în programul de guvernare depus la Parlament, PNL prevede încheierea exercițiului bugetar pe anul 2019 cu ”limitarea depășirii țintei de deficit bugetar de 3% din PIB”. „După ce deficitul a ajuns la 2,62% în septembrie, să ții deficitul pentru întreg 2019 sub 3% din PIB pare o misiune aproape imposibilă, indiferent de guvern. Deteriorarea finanțelor publice pare că a accelerat în a doua parte a anului, deficitul ajungând la niveluri nemaivăzute din 2010.

“Deficitul bugetar va depăși limita admisă de UE”

În plus, datele nu indică neapărat că în spatele acestei evoluții ar fi vreo măsură adoptată recent (de exemplu majorarea pensiilor cu 15% în septembrie), ci mai degrabă o accentuare a divergenței dintre evoluția veniturilor și cea a cheltuielilor. În timp ce veniturile au urcat cu 11,6%, cheltuielile par tot mai greu de controlat, cu un plus de 15,3%.

Cauzele fiind costurile mult mai mari cu salariile (+20,1%) și asistența socială (+11,1%), iar asta în timp ce cheltuielile de capital (investițiile) sunt doar de 1,4% din PIB”, potrivit unei note către analiști și investitori a economiștilor ING Bank România.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×