Indicele ROBOR 6M, cel mai scăzut nivel din luna ianuarie. Și ROBOR 3M este mai mic

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
31/01/2020, 13:23
Indicele ROBOR 6M, cel mai scăzut nivel din luna ianuarie. Și ROBOR 3M este mai mic
Indicele ROBOR 6M, cea mai scăzută valoare din luna ianuarie. Sursa foto: pixabay.com

Banca Națională a României actualizează constant indicele de referință ROBOR. Așa se face că astăzi, 31 ianuarie 2020, ROBOR la 6 luni a înregistrat în ianuarie cea mai scăzută valoare din ultima lună. Inclusiv indicele ROBOR la 3 luni a scăzut perioada aceasta.

Indicele ROBOR 6M a coborât și a atins cel mai mic nivel din ianuarie

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata de dobândă la care o bancă din România împrumută lichiditate altor bănci. Ratele de referință ROBOR sunt calculate în funcție de 8 valențe, dar cele mai importante sunt ROBOR 3M, ROBOR 6M și ROBOR 9M.

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la cursul valutar din data de 31 ianuarie 2020 și a atins cel mai mic nivel din luna curentă. Concret, ROBOR la 6 luni a scăzut de la 3,25% la 3,24%. Totodată, și indicele ROBOR 3M a scăzut luna aceasta de la 3,18% la 3,17%.

Cum și când se calculează indicele ROBOR

Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR. Evoluția indicelui ROBOR este legată în general de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR) în luna mai 2019 indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a scăzut de asemenea de la  2,66% la 2,36% în trimestrul doi al anului trecut.

Previziuni ROBOR pentru anul 2020. Analiștii financiari anunță deprecierea leului

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) a fost publicat pentru prima dată în data de 2 mai 2019 pentru a pune capăt nesfârșitelor discuții legate de modul în care băncile comerciale stabilesc nivelul indicelui ROBOR.

La întrebarea dacă IRCC îi protejează pe debitori mai mult decât ROBOR-ul de fluctuațiile de dobândă a răspuns analistul financiar Aurelian Dochia care a declarat că în mod normal dobânda ar trebui să fie una variabilă.

„Trebuie să stabilim un lucru: nimeni nu poate să îi protejeze pe debitori de variațiile de dobândă, pentru că acestea fac parte din mersul natural al unei piețe financiare. Nu există în lume și nu a existat în istorie o piață financiară în care dobânda să fie fixă la nesfârșit. 

Dobânda, în mod normal, trebuie să varieze, ceea ce înseamnă că poate să crească ori poate să scadă, pe anumite perioade. Iar ideea de a îi proteja pe cei cu credite de variațiile de dobândă este o idee care vine în contradicție cu noțiunea de piață.

Nu se poate să încerci să ai un sistem de protejare prin stabilirea unor niveluri fixe ale dobânzilor și să accepți, în același timp, ca piața să își îndeplinească rolul de reglare”, a spus Aurelian Dochia pentru capital.ro.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×