Cazul lui Matteo Politi, falsul chirurg italian care a operat 28 de persoane, deși avea doar opt clase și nu putea exercita această profesie, a ajuns, în sfârșit, în instanță. În cursul zilei de luni, 20 ianuarie, bărbatul de 38 de ani a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune în formă continuată și simplă.
Matteo Politi ajunge în fața instanței. Falsul medic italian riscă să ajungă după gratii
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus trimiterea in judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, cetăţean străin, pentru săvârşirii infracţiunii de exercitare fară drept a unei profesii sau activităţi în formă continuată, prev. de art. 348 Cod penal rap. la art. 393 alin. 1 din Legea 95/2006, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, a unei infracţiuni de înşelăciune în formă continuată, prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (9 acte materiale), unei infracţiuni de înşelăciune, prev. de art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal, unei infracţiuni de instigare mediată la fals intelectual, prev. de art. 47 Cod penal rap. la art. 321 Cod penal şi unei infracţiuni de participaţie improprie la fals intelectual, prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal, rap. la art. 321 Cod penal, sub forma instigării mediate, toate cinci cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal”, anunță Parchetul Judecătoriei Sectorului 1.
Totodată, individul care a escrocat zeci de paciente pretinzând că este medic specialist în chirurgie plastică este acuzat de exercitarea fără drept a acestei profesii. Dacă va fi găsit vinovat, Matteo Politi riscă să-și petreacă următorii ani în spatele gratiilor.
În rechizitoriul întocmit de procurorii care au instrumentat acest caz se arată că inculpatul a operat nu mai puțin de 19 persoane de sex feminin, în perioada martie-decembrie 2018 și a indus în eroare alte 9 cu privire la calitatea sa de medic. De asemenea, în schimbul intervenției chirurgicale, falsul chirurg italian pretindea între 13.880 de lei și 10.150 de euro.
Matteo Politi a convins mai mulți funcționari să-i obțină actele necesare pentru a practica medicina în România
De asemenea, bărbatul de 38 de ani este acuzat că a determinat mai mulți funcționari din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti „să întreprindă demersurile necesare în vederea obţinerii dreptului de liberă practică, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Concret, aceștia i-ar fi obținut acte care să ateste că falsul medic figurează în în evidenţele de personal ale D.S.P.M.B. Parafa ar fi fost, însă, eliberată în baza unui dosar incomplet, susțin procurorii. În realitate, Politi nu îndeplinea nici măcar minimele condiții de liberă practică.
„La data de 22.03.2018, inculpatul a determinat funcţionari din cadrul Minsterului Educaţiei Naţionale – Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor, înmânându-le acte care atestau în mod fals calitatea sa de medic şi specializarea de chirurg plastician-estetician – să întocmească, fără vinovăţie, un atestat în baza căruia diploma de Absolvire a învăţământului Superior, eliberată de Facultatea de Medicină – Universitatea din Priştina, este recunoscută ca diplomă de licenţă în domeniul sănătate, prin atestat recunoscându-se totodată studiile obţinute în străinătate, raportat la sistemul de educaţie din România, în scopul încadrării în muncă şi pentru înscrierea la cursuri de formare profesională, deşi inculpatul nu era medic şi nu urmase cursurile în medicină la facultatea în cauză, diploma fiind falsă”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.
În ceea ce privește infracţiunea de înşelăciune, italianul este acuzat că a păgubit două persoane, pretinzând că este proprietarul unei clinici private şi că le poate închiria un spaţiu în cadrul unităţii. Acesta i-a convins astfel să achite o sumă de bani, garanţie pentru închirierea spaţiului.
Reamintim că întregul scandal a izbucnit în februarie 2019, când Mateo Politi a fost prins de polițiștii de frontieră de la Curtici, județul Arad. Bărbatul încerca să fugă din țară, de teama plângerilor care i-au fost aduse.