Imaginile NASA care probează impactul încălzirii climei. Topire accelerată a zăpezilor în Antarctica

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
23/02/2020, 16:52
Imaginile NASA care probează impactul încălzirii climei. Topire accelerată a zăpezilor în Antarctica
Topirea zăpezii în Insula Eagle/ Foto: NASA

NASA a dat publicității două imagini ale insulei Eagle, imagini care arată rapiditatea cu care se topesc zăpezile din Antarctica, care trece acum prin cea mai călduroasă vară din istoria măsurătorilor meteorologice, informează Mediafax. În numai o săptămână insula a pierdut o mare parte din zăpada care o acoperea, ritmul topirii fiind socotit unul deosebit de alert, transmite Mediafax.

Record de temperatură

Imaginile au fost realizate una pe 4 februarie, cealaltă pe 13 februarie. În fotografia din 13 februarie sunt vizibile lacuri apărute într-o săptămână ca urmare a topirii zăpezii.

Potrivit NASA, insula Eagle a pierdut 20% din acumularea sezonieră de zăpadă în cursul zilei de 6 februarie.

Atunci a fost stabilit recordul de căldură în Antarctica, la baza de cercetare argentiniană Esperanza, aflată la 40 de kilometri de insula Eagle.  Măsurătorile au arătat o temperatură de 20,7 grade Celsius, aceeași temperatură înregistrată la Los Angeles.

Este un record pentru orice staţie meteo de oriunde în Antarctica. Dacă te duci acolo vara, pentru că acum e vară acolo (…) temperatura nu depăşeşte, în general 0 grade Celsius. Deci o temepratură de 21 de grade Celsius e ceva important”, a precizat, la CBS, climatologul Gavin Schmidt.

Căldura a provocat desprinderea unei bucăți de gheață de dimeniunile Maltei din ghețarul Pine Island.

Nu am văzut niciodată până acum gheața topindu-se atât de rapid în Antarctica”, a declarat Mauri Pelto, un expert în ghețari la Nichols College din Massachusetts. Pelto susține că dacă în Alaska sau Groenlanda au mai fost observate topiri accelerate, în Antarctica sunt o premieră.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×