Record de temperatură în Antarctica! Primăvară în plină iarnă la Polul Sud: peste 18 grade Celsius

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
07/02/2020, 20:10
Record de temperatură în Antarctica! Primăvară în plină iarnă la Polul Sud: peste 18 grade Celsius
A fost înregistrată un adevărat record de temperatură în Antarctica. Sursa foto: Twitter

În timp ce românii simt pentru prima dată în acest an efectele sezonului rece, la Polul Sud putem spune că a venit deja primăvara. Și nu o spunem doar noi, ci și specialiștii unui centru de cercetare meteorologică din Argentina, care anunță că în Antarctica a fost înregistrat un adevărat record de temperatură.

La Polul Sud au fost înregistrate cele mai mari temperaturi din istoria meteorologiei

Concret, potrivit specialiștilor, mercurul din termometre a indicat 18,3 grade Celsius în cel mai nordic punct al zonei peninsulare, Esperanza, regiune care conectează Argentina de Antarctica.

Valoarea înregistrată în cursul zilei de joi, 6 februarie, este cea mai înaltă din istoria meteorologiei, cu aproape un grad mai mare față de ultimul record de temperatură, înregistrat în 2015, la același centru.

Zona peninsulară a Antarcticii este regiunea de pe Pământ care se încălzeşte cu cea mai mare viteză, creşterea de temperatură fiind de aproximativ 3 grade în ultimii 50 de ani. Practic, aproape toţii gheţarii din această zonă au început să se topească.

Ce spun specialiștii despre recordul de temperatură înregistrat în Antarctica

Valorile termice neobișnuit de mari au atras atenția specialiștilor din întreaga lume. Potrivit lui Nerilie Abram, profesoară şi cercetătoare la Universitatea Naţională Australiană, „orice creştere, oricât de mică, în temperatura de la pol duce la o accelerare a topirii gheţarilor, iar consecinţa este că gheaţa începe să colapseze”.

La rândul său, Dr. Steve Rintoul, oceanograf şi expert în regiunea Antarctica, a explicat că acest record ne transmite un mesaj extrem de important. Schimbările climatice se petrec cu o rapiditate mare, iar pe parcurs ce planeta se încălzeşte din ce în ce mai tare, trebuie să ne așteptăm la multe astfel de valori extreme.

În România s-au înregistrat -32 de grade Celsius, cea mai scăzută temperatură

Între timp, în Maramureș a fost înregistrată valoarea de -32 de grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din acest an, anunță meteorologii. S-a întâmplat în cursul nopții de miercuri spre joi, în Vârful Iezer din Munţii Pietrosul Rodnei.

Indicele de răcire a atins, aseară, valoarea de minus 32 de grade Celsius la Vârful Iezer (n.r. staţia meteo din Munţii Pietrosul Rodnei). Tot în aceeeşi zonă montană, viteza vântului a fost de 83 de kilometri pe oră”, a transmis purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureș, Dan Bucă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×