Vestea că Ilie Balaci a murit a căzut ca un trăznet, duminică dimineața (21.10.2018). Timpul s-a oprit în loc pentru marea legendă a fotbalului românesc, care însă și-a pus soția și copiii pe un piedestal, alături de marea iubire pentru fotbal. Toți cei care îl cunoșteau pe Ilie Balaci știau că soția lui, Dana, a fost iubirea vieții sale și că și-a iubit cele două fete, pe Lorena și Liana ca pe ochii din cap. Astăzi, au rămas doar cu amintirea și cu dragostea imensă pe care i-o purtau părintelui lor…
În ultima noapte din viața lui, Ilie Balaci a fost într-un club, unde a stat la șuetă alături de un afacerist local. Nu a făcut nimic deosebit și nu s-a lungit prea mult, după câteva ore de discuții a plecat acasă, la soția lui, iar în această dimineață s-a întâmplat tragedia.
Ilie Balaci și-a iubit enorm soția și copiii
Ilie Balaci și-a cunoscut soția la liceu, au fost colegi în aceași clasă, iar de atunci a iubit-o nebunește. Au avut un mariaj de peste patru decenii, din care au rezultat două fiice. El credea că Dana Balaci i-a fost hărăzită și povestea cu mare entuziasm cum a luat-o de nevastă.
”Era mai bună. Şi era şi bună atletă. Dar numai că, atunci când s-a măritat cu mine, avea 17 ani şi n-am mai lăsat-o. Trebuia să plece în cantonamente… <
Ilie Balaci a avut două fete şi trei nepoţi
Ilie Balaci şi-a ţinut mereu familia aproape, dar spune că soţia lui a jucat un rol foarte important în asta. Ea i-a fost alături la bine și la greu, a înfruntat toate știrile și impresiile mai puțin favorabile din spațiul public și și-a sprijinit mereu fetele și nepoții. Ilie Balaci a avut două fete și trei nepoți, doi băieți de la Lorena și o fetiță de la Liana. Lorena Balaci, cea mai cunoscută dintre fiicele sale, s-a căsătorit cu Eugen Truică, fost ”elev” al tatălui său. După un mariaj care părea perfect la început, după ce au apărut copiii dar și infidelitățile soțului său, fata lui Ilie Balaci a decis să divorțeze și să își crească singură fiii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
“Într-o familie contează enorm femeia. Nu numai în familiile fotbaliștilor, bănuiesc că așa e peste tot. Nevastă-mea nu a fost niciodată pusă în situația să vină să-mi ceară bani. Întotdeauna banii mei s-au dus acolo unde a trebuit, pentru familie. Cel mai bun fotbalist român? Dacă-l întrebi pe unul de 80 de ani va spune: «Aaa, păi, Petschovski a fost peste toți!». Altul, de 60 de ani, o să zică «Balaci». Ăștia mai tineri, care au văzut Mondialul din ’94, unde Hagi a fost cel mai bun din lume, după părerea mea, vor spune «Hagi» Bănuiesc că lumea consideră că acolo unde am antrenat eu au fost cămile. Dar văd că acum s-a mai schimbat impresia. În plus, mă cataloghează după cele două mandate pe care le-am avut la Craiova”, a declarat Ilie Balaci, potrivit gsp.ro.
Ilie Balaci, sacrificii pentru carieră și familie
Ilie Balaci a mai povestit în același interviu cum se antrena pe zgură, înaintea marilor meciuri. Salariile de atunci nu erau ca cele de azi, iar munca era mult mai grea decât ceea ce se întâmplă astăzi, după cum recunoaște ”minunea blondă” a fotbalului românesc. Genunchera de care ar fi avut nevoie după accidentarea care l-a scos din teren pentru totdeauna a reușit să o obțină abia mai târziu, după mulți ani.
“Și condițiile erau altele. Probabil voi nu știți că noi am jucat semifinală de Cupa UEFA, iar cu două zile înainte ne antrenaserăm pe zgură. Universitatea Craiova n-a avut teren de antrenament niciodată! Ne antrenam pe zgură când ploua, iar când era vreme bună, pe terenul mare, pe «Central». Târziu am ajuns să avem echipamente bune, că a venit Adidas să ne dea. Eu n-am primit vreo pereche de ghete de la Craiova. Primeam de la «națională» și dacă voiam eu nu știu ce model, le cumpăram. La Universitatea, târziu au apărut primele suplimentare, pe care noi le numeam «bani mincinoși» sau «bani negri». Când am luat campionatul în 1974, jucam pe 800 de lei la victorie, din care se rețineau 20 la sută la stat. Alte echipe aveau 5.000 de lei de om. Ce înseamnă mulți bani pentru voi? Cel mai mare salariu a fost de 900.000 de dolari pe an. Dar în 1991 am plecat pe 1.500 de dolari lunar. Erau alți bani atunci. Am câștigat destul de mult, dar nu trăiesc numai din banii luați în lumea arabă. Mai câștig și acum din diverse afaceri. Poate m-aș fi accidentat și dacă aș fi plecat afară. Poate n-aș fi evitat accidentarea asta indiferent ce aș fi făcut. Poate există o soartă pentru fiecare. Mă uitam recent la Gyor – Buducnost. Una dintre cele mai mari handbaliste din lume, Gorbicz, joacă de șase ani cu o genunchieră. Discutam cu niște prieteni: «Uite, dacă aș fi avut-o când m-am accidentat, aș mai fi jucat și eu cinci-șase ani». Genunchiera asta eu o am azi, făcută în Germania, special pentru cei care au avut afecțiuni ale ligamentelor încrucișate. Și joc cu ea fără niciun fel de problemă, fără să mă feresc.”, a mai povestit Ilie Balaci.