Fie că ne place sau nu, iarna aceasta nu am avut parte de zăpadă, iar asta pare să ne afecteze mai mult decât ne-am aștepta. Psihologii ne spun că ne putem modifica starea de spirit dacă ne schimbăm modul de gândire.
Crăciunul fără zăpadă poate avea un efect negativ asupra creierului
Fără o iarnă ca în povești, în care să admirăm zăpada de la geam ori să ne dăm cu sania, așa cum făceam în copilărie, este posibil să avem parte de o stare de spirit nu tocmai bună. Până nu înțelegem că putem schimba situația doar analizând efectele încălzirii globale starea aceasta va continua, spun specialiștii
„Dacă suntem niște persoane care trăim după imperiul lui «trebuie» și avem nevoie de o anumită exactitate sau de o anumită predictibilitate. Orice schimbare ne dă un pic peste cap pentru că ne obligă conștient sau nu la un soi de adaptare.
«Trebuie să ningă, nu există Crăciun fară zăpadă, nu exista iarnă fară zăpadă»… Toate lucrurile acestea vin și se reflectă undeva în interiorul nostru că niste prescripții de dezamăgire, emoții negative care pot lua diferite forme”, a declarat Jeni Chiriac, psiholog, pentru Mediafax.
Psihologul spune că putem ajunge să învingem această stare neplăcută cauzată de lipsa unei ierni familiare abia în momentul în care conștientizăm cu adevărat efectele încălzirii globale.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Consecințele sunt vizibile și la nivel psihologic
„Nu este de ajuns să văd din când în când la știri că vremea se schimbă, am nevoie să interiorizez acest lucru, să îmi dau seama cum mă influențează pe mine acest lucru. Fiecare dintre noi suntem condiționați de mediul exterior, din acest motiv apare și vurnerabilitatea.
Mood-ul negativ apare mai ales dacă nu tot timpul reactualizăm în mintea noastă faptul că exista această schimbare climatică care, intradevar, are consecinte cât se poate de vizibile”, a mai spus psihologul pentru Mediafax.
Așadar, efectele încălzirii globale s-au resimțit în ultima perioadă și în România. Spre exemplu, în partea de sud a țării, nu a existat în acest sezon nici măcar o zi în care să se aștearnă zăpada, la munte precipitațiile au fost reduse, iar zăpada a căzut doar la altitudini mari.
Pe termen lung, climatologii spun că va trebui să ne obișnuim cu acest tip de iarnă și că, pe viitor, vom avea parte de ierni tot mai blânde.