Guvernul va deschide un cont pentru copii: primă anuală de la stat de 600 de lei

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
29/11/2018, 21:26
Guvernul va deschide un cont pentru copii: primă anuală de la stat de 600 de lei
Conturi de economii pentru copii!

Guvernul a decis! Copiii vor avea un cont deschis pentru economii. Programul guvernamental a fost adoptat astăzi, 29 noiembrie, de către Executiv. Acestora li se vor deschide automat trezorerii, un de părinții pot depune bani pe care îi vor putea scoate doar după ce vor împlini vârsta majoratului. „Titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: a) este cetățean român; b) nu a împlinit vârsta de 18 ani„ , potrivit proiectului noi pentru prima anuală a copiilor.

„Programul guvernamental „gROwth-Cont individual de economii junior Centenar” a fost elaborat după modelul instrumentelor de economisire pentru copii existente în alte țări și contrtibuie la crearea unor condiții de dezoltare și formare pentru toți copiii,, de la naștere până la mjorat, astfel încât să le fie garantată egalitatea de șanse”, anunță Guvernul.

Copiii vor primi primă anuală de la stat!

Primii bani depuși în conturile de economii la trezorerie vor fi chiar de la Guvern. Aceștia vor împărți 1.200 de lei pentru fiecare beneficiar de cont în bancă. După această sumă,  vor mai pune 600 de lei, printre cele pe care le vor depune părinții. Conturile pentru economii ale copiilor vor fi deschise fără solicitarea acestora.

Banii vor putea să fie scoși doar de titularii conturilor, adică de copii, doar că abia după ce vor împlini cei 18 ani. Din fericire, există o excepție. Doar în cazul în care copilul moare sau are probleme de sănătate grave, vor fi retrași banii. „La împlinirea vârstei de 18 ani și în situațiile excepționale prevăzute la alin.(6) (cele de mai sus – n.red.), titularul contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate efectua retragerea totală a sumelor din cont„, conform proiectului de lege.

Ce declară Viorica Dăncilă despre conturile pentru copii?

Premierul României, Viorica Dăncilă, a afirmat faptul că banii care sunt economisiți sunt în special retrași după vârsta de 18 ani a copilului, pentru finanțarea studiilor acestuia. „Instituim astăzi un mecanism de economisire pentru copii – Contul de economii Junior Centenar – care să faciliteze accesul la educaţie şi să acopere lipsa de venituri. Toţi copiii din România vor fi incluşi, până la vârsta de 18 ani, într-un mecanism activ de economisire. Concret, statul va deschide la Trezorerie, pentru fiecare copil în vârstă de până la 18 ani, un cont special de economisire. În acest cont, părinţii sau reprezentanţii legali ai copilului pot depune bani, iar statul contribuie cu o primă anuală. Astfel, începând cu 2019, pentru o sumă minimă de 1.200 de lei depusă anual de părinte sau, în cazul copiilor din sistemul de protecţie socială, de stat, în contul special de economisire, statul contribuie cu o primă de 600 de lei anual”, a declarat Viorica Dăncilă despre conturile la trezorerie pentru economii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×