Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea prin care Guvernul va putea emite ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare. Printre domeniile unde cabinetul Orban va putea emite OUG se numără inclusiv sectoarele Energie și Economie.
Guvernul poate emite ordonanțe de urgență în vacanța parlamentară, dar nu și în Justiție
„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe de la încheierea celei de-a doua sesiuni ordinare a anului 2019 şi până la reluarea lucrărilor Parlamentului în prima sesiune ordinară a anului 2020”, scrie în raportul depus în Parlament, notează mediafax.ro.
Așadar, Guvernul României poate emite ordonanțe în o serie de domenii de reglementare: Finanțe publice, Dezvoltare și Administrație, Afaceri Interne, Transporturi, Infratructură și Telecomunicații, Energie, Economie, Cultură, Sănătate, Mediu de Afaceri și Fonduri Europene.
Decizii importante luate azi de Ludovic Orban
După cum se poate observa, din ordonanță lipsește domeniul Justiției întrucât românii s-au arătat împotriva emiterii ordonanțelor de urgență la referendumul care a avut loc pe 26 mai, când s-au ales și europarlamentarii.
Cu privire la domeniul Finanțe-Bănci, legea nr. 84 pe 2014 prevede procedurile de prevenire a insolvenței, legea fiind adoptată ca lege organică.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Plouă cu bonusuri la Betano: 50 lei pariu gratuit, 100+400 rotiri gratuite și bonus de bun venit 100% până la 500 lei
Guvernul a decis azi reorganizarea ministerelor, iar noile schimbări urmează a fi adoptate cel mai probabil din 15 ianuarie 2020.
„La şedinţa trecută v-am solicitat să veniţi cu proiectele de hotărâre de guvern de organizare şi funcţionare a fiecărui minister, cu două excepţii, Ministerul Apărării şi Ministerul de Interne, acolo unde este necesar avizul CSAT şi unde va trebui să avem o discuţie separată”, a declarat azi premierul Ludovic Orban.
„Este o primă discuţie, nu adoptăm decât acele hotărâri de Guvern unde am clarificat toate aspectele legate de optimizarea de eficientizarea activităţii fiecărui minister. Vom discuta hotărârile de guvern şi după ce luăm toate deciziile le vom adopta, cel mai probabil, până în 15 ianuarie, termenul pe care vi-l dau”, a mai spus premierul țării.