Guvernul Maia Sandu ar putea fi demis. Oamenii din Republica Moldova au ieșit în stradă

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
08/11/2019, 18:39
Guvernul Maia Sandu ar putea fi demis. Oamenii din Republica Moldova au ieșit în stradă
Guvernul din Republica Moldova ar putea fi demis. Sursa foto: protv.md

Apele stau să se agite din nou în politica din Republica Moldova, după ce socialiştii au înaintat o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Maia Sandu. Aceștia spun că proiectul privind Legea procuraturii propus de actualul guvern ar fi neconstituţional şi ar contraveni normelor internaţionale, informează Radio Chişinău şi Agora.md, citate de Agerpres.

Guvernul din Republica Moldova ar putea fi demis

Preşedinta Parlamentului Zinaida Greceanîi i-a solicitat Comisiei juridice ca în decurs de trei zile sa examineze moţiunea şi să convoace şedinţa Biroului permanent pentru a stabili data examinării moţiunii în plenul Parlamentului.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Deputatul PSRM Vasile Bolea, care declara ca formaţiunea sa ar putea accepta votarea legii respective de către Parlament, acum s-a răzgândit. Acesta a declarat vineri că PSRM a decis să nu voteze noua lege, din mai multe motive, printre care şi acela că acest proiect de lege ar fi neconstituţional. Premierul Maia Sandu a prezentat vineri proiectul privind Legea procuraturii.

Legea procuraturii scoate lumea în stradă

„Curăţarea justiţiei rămâne scopul numărul unu al activităţii noastre. Pentru asta avem nevoie de justiţie independentă, funcţională şi adevărată. Reforma justiţiei nu este moftul meu, e promisiunea pe care am făcut-o oamenilor. Oamenii cer dreptate. (…) Da, am făcut anumite compromisuri pentru obiectivul principal: o procuratură independentă.

Moldova a trecut prin mai multe reforme ale justiţiei: au fost create multiple structuri care trebuiau să apere justiţia de tentative de acaparare. Funcţia de procuror a fost tranzacţionată pe sub masă de către partide. Îmi asum răspunderea politică pentru identificarea candidaţilor la funcţia de procuror general. Voi identifica şi verifica personal oameni integri”, a declarat Maia Sandu în Parlament.

Moțiunea de cenzură se pare că îi nemulțumește pe moldoveni care au ieșit în număr mare în stradă. Potrivit Agora.md, oamenii scandau „Jos mafia!” şi „Dodon la puşcărie!”. Premierul Republicii Moldova a ieşit în faţa oamenilor pentru a le mulţumi că au venit să sprijine guvernul.

„Mulţumim că aţi venit să ne sprijiniţi. Din păcate, lupta nu e atât de uşoară. Mă bucur că sunteţi gata să luptăm pentru justiţie. Cei care au spus că vor justiţie adevărată acum se pare că s-au speriat. Suntem apreciaţi de instituţiile europene, de unde primim finanţări. Este riscul să pice guvernul, dar nu putem să lăsăm ca statul să fie capturat încă o dată”, a declarat Maia Sandu în faţa mulţimii adunate lângă clădirea Parlamentului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×