Guvernul ia primele măsuri împotriva epidemiei de coronavirus printr-un OUG. Ministrul Sănătății: ”Scopul este de a fi pregătiți”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
03/02/2020, 08:27
Guvernul ia primele măsuri împotriva epidemiei de coronavirus printr-un OUG. Ministrul Sănătății: ”Scopul este de a fi pregătiți”
Ministrul Sănătății Victor Costache a luat primele măsuri împotriva epidemiei de coronavirus. Sursa foto: Hepta.ro

Guvernul României a anunțat că va lua primele măsuri pentru combaterea și prevenirea unor eventuale cazuri de îmbolnăviri legat de noul tip de coronavirus din China. Ministrul Sănătății Victor Costache a precizat care sunt echipamentele care vor fi achiziționate în următoarele zile.

Măsuri împotriva coronavirusului date printr-un OUG

Ministrul de Interne Marcel Vela și Ministrul Sănătății Victor Costache au ajuns la un comun acord legat de epidemia de coronavirus care a izbucnit în China în urmă cu aproximativ două luni. Guvernul României a anunțat duminică, 2 februarie, că va iniția un proiect de OUG pentru combatarea și prevenirea acestui virus periculos.

„Am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă dintr-un motiv foarte simplu – mâine va avea loc şedinţa pregătitoare pentru şedinţa Guvernului şi vrem să prezentăm ca şi co-iniţiatori un proiect de ordonanţă de urgenţă. 

Proiectul OUG va veni în sprijinul eforturilor făcute de către MAI, MAE, Ministerul Sănătăţii în combaterea, prevenirea infecţiilor cu noul coronavirus”, a declarat ministrul Vela după desfăşurarea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, relatează stirileprotv.ro.

Care sunt măsurile luate de Guvern legat de coronavirus

Victor Costache a precizat că această decizie a fost luată pentru a fi pregătiți în orice situație, nu pentru a crea panică în rândul oamenilor. Ministrul Sănătății a mai adăugat că în momentul de față sunt disponibile  doar 1.000 de kituri și echipamente inividuale. Acestea se află la Institutul Matei Balș din București.

În plus, medicul Victor Costache a spus că vor mai fi cumpărate alte asemenea kituri începând de mâine și vor fi trimise la două spitale din țară. Este vorba de Iași și Cluj. Prin urmare, stocul național de rezervă  va fi suplimentat în următoarele 45 de zile.

„Am decis să fie achiziționate în regim de urgență echipamente individuale de protecție, camere speciale de izolare, seturi suport cardiorespirator, substanțe dezinfectare, filtre pentru echipamente de izolare. În 45 de zile vom stabili un stoc național de rezervă.

Alimentarea lui trebuie sa fie permanentă. Totul se face prin DSU și Ministerul Sănătații”, a mai adăugat Ministrul de Interne, informează digi24.ro.

„Suntem departe de ce am trecut, prin ce am trecut în anii anteriori, dar e bine să fim pregătiți. Luăm aceste măsuri ca să nu mai descoperim în fiecare an crizele și să existe niște stocuri naționale pentru situații de urgență”, a spus ministrul Sănătății, potrivit sursei menționate.

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×